3 vietnamské jedlá, ktoré zahrejú dušu a v zime ich budete milovať

Tieto jedlá vás určite zohrejú.

Foto: Shutterstock

Tajomstvo vietnamskej kuchyne (popri základných polievkach varených dlhé hodiny) tkvie v typických ingredienciách a zvláštnych koreninách – počas zimných dní nás takéto jedlo vie dokonale zahriať. Teraz vám ukážeme 3 jedlá, po ktorých vám určite nebude zima. A nemusíte byť ani profíci, aby ste si ich pripravili.

Foto: Shutterstock

Známa vietnamská bageta banh mi

Vietnamskú kuchyňu formovali po stáročia rôzne kultúrne vplyvy.

Počas francúzskej kolonizácie sa napríklad rozšírila bageta, na základe ktorej neskôr vznikol čoraz populárnejší banh mi sendvič, známy na celom svete.

Vietnamské jarné rolky sa pripravujú z ryžového papiera pochádzajúceho z Číny a korenín, ktoré ovplyvňujú domácu kuchyňu a majú hrejivý účinok – ako napr. badián a karí prášok – pochádzajúce z Indie a Thajska.

Tak, ako je premenlivá geografia krajiny, tak rôznorodé sú aj variácie jej typických jedál. K základným ingredienciám miestnej kuchyne patrí rybacia omáčka a citrónová tráva, cesnak a samozrejme čili paprika. Naozajstným tajomstvom je však dokonalá vyváženosť všetkých chutí – sladkej, slanej, kyslej, horkej, umami a štipľavej.

Súčasťou vietnamskej kultúry je aj street food: nižšie uvedené jedlá nájdete v ktoromkoľvek pouličnom stánku alebo na trhu.

Ak ale neviete odcestovať ďaleko, aj tak viete ochutnať tieto jedlá: na jednej strane sa s nimi stretnete už aj u nás v mnohých reštauráciách, na druhej strane nie sú špeciálne komplikované na prípravu.

BUN RIEU

www.youtube.com

The BEST Bun Rieu, Vietnamese Crab Noodle Soup w/Special Guest!

Táto polievka, pochádzajúca zo severného Vietnamu, je mimoriadne obľúbená. Ide o hustú polievku, známu svojimi chuťami. Existuje viacero variantov, ale vždy do nej dávajú kraba, sklenené rezance, paradajky, tofu a samozrejme veľa zázvoru a cesnaku. V reštauráciách sa stretnete s touto polievkou aj s ďalšími extra prísadami, dávajú do nej aj vajcia alebo hovädzie mäso. Je výživná a predsa ľahká a rýchlo vás zahreje.

BANH XEO

www.youtube.com

Bánh Xèo: Pork Belly & Shrimp-Filled Sizzling Vietnamese Crepe

Ide o slanú palacinku, do ktorej cesta sa vždy dáva ryžová múka, kokosové mlieko a kurkuma. Najčastejšie je plnená krabom alebo hovädzím mäsom a následne sa vypráža do chrumkava. Vždy v nej nájdete aj čerstvú alebo kvasenú zeleninu. V názve tohto jedla znamená „xeo” škvrčanie, a poukazuje na ten napínavý moment, keď sa surové cesto prvýkrát dotkne panvice.

BO KHO

www.youtube.com

Vietnamese Beef Stew - Marion's Kitchen

Toto jedlo predstavuje prechod medzi bohatou chuťou hovädzieho perkeltu a rezancovej polievky. Najčastejšie ho pripravujú so sladkou mrkvou, chrumkavou upraženou cibuľou a sklenenými rezancami a posypú ho nasekaným koriandrom. Niekde ho varia hustejšie a podávajú s ryžou alebo chlebom. Nech už ochutnáte akýkoľvek variant, nenájdete sýtejšie jedlo na zimné obdobie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET