Az új holdjárónak ugyanolyan akkumulátora lesz, mint napjaink e-autóinak

A General Motors áll majd a projekt mögött.

holdjárók

A NASA a múlt héten jelölte ki azt a három különböző vállalatot, amelyeket megbíz egy új holdjáró fejlesztésével. Egyikőjük, a Lunar Outpost többek között azt tervezi, hogy General Motors villanyautóinak jelenleg is alkalmazott akkumulátor-technológiáját használja fel a különleges jármű meghajtásához.

Az Amerikai Űrügynökség közlése szerint akár 4,25 milliárd eurónak megfelelő összeget sem sajnálnak odaadni azoknak a külső csoportoknak, akik a következő – Artemis-programra tervezett – holdjáró fejlesztésében vesznek részt. Ezt a hatalmas pénzt három vállalat, az Intuitive Machines, a Venturi Astrolab és a Lunar Outpost között osztják fel. Ez utóbbi vezeti a Lunar Dawn-csapatot, amely több techvállalat mellett a híres detroiti autógyárból, a General Motorsból áll.

Fotó: Shutterstock

A csoport egy olyan jármű megépítésére összpontosít, amely lehetővé teszi az Artemis űrhajósai számára, hogy biztonságosan navigáljanak a Hold felszínén, továbbá kísérleteket végezzenek, és előkészítsék a Holdat egy jövőbeli emberi Mars-küldetésekre, olvasható a nemrég kiadott sajtóközleményben.

Ez is érdekelhet: Jövőre beszáll az elektromos autók gyártásába a Ferrari – egy különlegességgel

A jármű átkonfigurálható rakodótérrel és robotkarral fog rendelkezni, szélsőséges hőmérsékleten is működni fog, és autonóm navigációval is el lesz látva, így emberrel vagy ember nélkül ugyancsak képes lesz funkcionálni.

A Lunar Outpost minden egyes tagja fontos szerepet játszik a projekt létrehozásában. A Robb Report értesülései szerint a General Motors a holdjármű energiaforrásának biztosításán túl az alváz és a felfüggesztés tervezéséhez is hozzájárul.

Van mit javítani még rajtuk! Csalódást keltő eredményt értek el az önvezető autók egy új teszten

Fotó: Shutterstock

Előbbi kapcsán pedig valószínű, hogy a már kifejlesztett és jelenlegi villanyautóknál bevált akkumulátorokat fogja alkalmazni a cég.

Mindhárom megbízott csoport várhatóan a következő egy évben finomítja koncepcióját, mielőtt bemutatja azt a NASA-nak. Nem világos ugyanakkor, hogy a folyamat mennyi időt vesz igénybe ezen túl, de

az ügynökség azt szeretné, ha az új eszköz még az Artemis 5 csapata előtt – azaz már 2030-ban a Holdon lenne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET