Így ünneplik a tavasz beköszöntét a különböző kultúrák

A tűz sok mulatságban központi szerepet játszik.

Holi fesztivál, India

A tavasz érkezésével végre hosszabbak a nappalok, jobb az idő és virágba borul a természet. Világszerte hagyomány, hogy megünnepeljék az újjáéledés évszakát, cikkünkben hét kultúra különböző szokását gyűjtöttünk össze.


Marzanna -  Lengyelország 

A 16. századból eredő hagyomány szerint a lengyelek a tavasz első napján rituálisan is elbúcsúztatják a telet. A lengyel kultúrában a tél és halál istennője, Marzanna mintájára szalmabábut készítenek, amit a tradíció szerint a tavasz beköszöntével vízbe fojtanak. A díszes bábukkal általában felvonulnak az utcán, a szimbolikus cselekedetre ezt követően kerül sor.

Sechseläuten - Svájc 

A svájciaknál a tél végét a 20. századból származó szokás, a Sechseläuten nevű ünnep zárja, melynek során a svájciak, főleg a zürichi polgárok meggyújtják a Bööggnek nevezett, robbanóanyagokkal/gyúlékony anyagokkal telepakolt hóembert.

A a hóember égési sebességét egyfajta nyári időjárás-előrejelzésnek is tekintik: minél gyorsabban éri el a tűz a Böögg fejét, annál jobb körülményekre számítanak, írja a Travel Team.

Ha még több érdekes hagyományról olvasnál: 4 furcsa szokás a babaugrástól a menyasszony köpködésig

Floriade - Ausztrália 

Ausztrália fővárosában, Canberrában meglehetősen új hagyománnyal köszöntik a tavaszt. A városban az alkalom apropójából összegyűlő több százezer hatalmas virágfesztivál keretében ünnepel a canberrai Commonwealth Parkban tartott rendezvényen. A csodálatos virágpompa mellett koncertek, művészeti bemutatók, kertészeti műhelyek és egyéb szabadidős tevékenységek várják a látogatókat.

Cimburijada - Bosznia-Hercegovina 

Zenica városában minden évben több ezren látogatnak el a tavaszi szezon elején, általában márciusban megrendezett Rántottafesztiválra. Nem meglepő módon, a fesztivál főszereplői az új életet szimbolizáló tojások, amikből óriási mennyiségű rántottát készítenek és hatalmas fazekakban osztogatják az arra járók között.

Holi - India

Fotó: Unsplash

A jónak a rossz felett aratott győzelmét szimbolizáló, a hindu vallásban mélyen gyökerező Holi fesztivál idejét a holdnaptár határozza meg, így a pontos dátum minden évben változik. A Holi előtti éjszakát bulizással és máglyagyújtással szokás eltölteni, az ünnepség napján pedig a tömegek óriási színes festékcsatát rendeznek az utcákon, ahol különböző színű festett porokkal dobálják meg egymást. A felszabadító ünnep jó lehetős arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a többekkel, és elengedjük a múltbéli nehézségeket.

Ezt is érdemes megnézni, ha Indiában járunk: Az ősi indiai építészet csodája a lebegő oszlopú templom

Baba Marta - Bulgária 

Baba Marta, vagyis „március nagyanyja”, ünnepét március elsején tartják. A néphagyomány szerint a mogorva öregasszonnyal, Baba Martával kedvesen kell bánni, hogy még véletlenül se hozzon hideg, zord téli napokat magával. A tavaszias időjárás beköszöntével a bolgárok az úgynevezett Martenitsit, egy piros-fehér karkötőt kötnek a csuklójukra, amely az egészséget és a termékenységet jelképezi.

Falles - Spanyolország

Fotó: Shutterstock

A minden márciusban megrendezett Fallas fesztivál idején emberek tömegei lepik el Valenciát. Az UNESCO kulturális örökségnek számító ünnepség során a spanyolok különböző bábukat, dekorációkat készítenek fából és papírmaséból, majd nagy felvonuláson mutatják meg azokat a nagyközönségnek. A Szent József tiszteletére megrendezett ünnep általában körmenettel kezdődik, majd a petárdákkal töltött bábuk, szobrok elégetésével ér véget.

AMI MÉG ÉRDEKELHET