Kecskeinvázió alakult ki az olasz szigeten, a polgármester elajándékozná a patásokat

Alicudi piciny szigetén hamarosan újra helyreállhat a rend.

kecske egy hegyen
Alicudit annyira elözönlötték a vadkecskék az elmúlt időszakban, hogy a polgármester nemrég felhívást tett, miszerint bárki elvihet bármennyi állatot, ha biztosított a gondozásuk. A sziget közössége reméli, hogy ezzel a lépéssel sikerül megfékezni az állatok okozta károkat.


Alicudi az Aeoli-szigetcsoport legnyugatibb szigete, amely mindössze pár tíz kilométerre található Szicíliától. Az apró földdarabon mindösszesen százan laknak, akik utóbbi időben kisebbségbe is kerültek a szigeten elszaporodó vadkecskékkel szemben.

A legutóbbi számlálás szerint 600-ra bővült a vadállomány. Ezzel úgy általában nem lenne gond, de a kecskék – a teraszok száraz kőfalainak tönkretételétől kezdve a védett bokrok és növények felfalásáig – egyre több kárt okoznak, ez pedig értelemszerűen problémát jelentenek a helyi lakosságnak.

Ezt is nézd meg! A megunhatatlan sziget: Szardínia

Fotó: Derk Wessels/Unsplash

Riccardo Gullo polgármester ezért új programot indított: a kecskéket ingyenesen kínálta a helyieknek. Egyetlen kikötés, hogy mindenki annyit vállaljon magára, amennyit el is tud látni.

Semmiképpen sem akarunk az állatok ritkításában gondolni, ezért inkább elajándékoznánk őket. Bárki kérhet kecskét, nem kell, hogy gazda legyen, és a létszámra vonatkozóan sincsenek korlátozások

— fejtette ki.

A kecskéket a paradicsomi szigetre eredetileg maguk a gazdák hozták még körülbelül 20 évvel ezelőtt, de néhányuknak sikerült megszökniük, és Alicudi legeldugottabb területein bújtak el. Ezek után pedig már sehogy sem tudták kordában tartani a kolóniáit, írja az Express cikke.

Ez is érdekelhet: Turisták lephetik el az apró olasz falut a Netflix sikersorozata miatt

www.instagram.com

A lakosság azért is örülne a helyzet mihamarabbi stabilizálásának, mert úgy újra több turista látogatna el az 5,2 négyzetkilométeres Alicudira.

A hely ugyanis a kalandos utazások szerelmeseinek igazi gyöngyszeme: a vad és szinte teljesen lakatlan sziget gondtalan tengerparti pihenést és izgalmas túrákat ígér.

Például kihagyhatatlan a tapasztaltabb túrázók számára az Alicudi partszakaszától a hegy tetejére vezető útvonal. Az ösvény elhalad amellett a kétszáz éves San Bartolo-templom mellett, amelyet az Aeoli-szigetcsoport védőszentjének építettek.

A szigetet egyébként komppal lehet megközelíteni Palermóból, amely körülbelül 100 kilométerre délre fekszik tőle. Továbbá Messina és Milazzo kikötőiből is indulnak járatok, amelyekkel könnyedén áthajózhatunk a lenyűgöző Alicudira.


AMI MÉG ÉRDEKELHET