Vianoce na ostrove večnej jari

Cestovať na Madeiru sa oplatí v zime aj v lete – a to nielen preto, že je tam neustále jar. Tento kvetinový ostrov plávajúci v Atlantickom oceáne je skutočnou rajskou záhradou, kde na relatívne malom území nájdete všetky prírodné zázraky Zeme. Stráviť Vianoce na takom mieste nie je každodenným zážitkom a je len čerešničkou na torte, že novoročná atmosféra ostrova je oficiálne svetovým rekordom.

Foto: Getty Images Hungary

Madeira, patriaca k Portugalsku a vzdialená hodinu a pol letu z Lisabonu, sa nachádza asi 600 km od pobrežia Afriky zhruba na rovnakej zemepisnej šírke ako marocká Casablanca. Madeira a jej oveľa menší susediaci ostrov, Porto Santo, sú vlastne vrcholy oceánskeho sopečného pohoria, ktoré sa vysoko týčia nad Atlantickým oceánom.

Mesiac „Festa”

www.youtube.com

🟡 Luzes Natal 2020 Funchal ⭐⭐⭐ Madeira Island ✅👍

Na Madeire vystupujú počas zimných mesiacov denné teploty na príjemných 20 stupňov a vďaka otepľovaciemu efektu oceánu ani noci nie sú oveľa chladnejšie. Vďaka mimoriadne priaznivému podnebiu sa tu darí všetky druhom ovocia a zeleniny známych na svete. Oceán poskytuje obyvateľom ostrova dostatočnú zásobáreň rýb a morských plodov. A to sme ešte nespomenuli ani tropické rastliny a farebné kvety pochádzajúce z krajín bývalej portugalskej koloniálnej ríše, ktoré my so strachom pestujeme v bytoch alebo v zimných záhradách, zatiaľ čo na Madeire sa im veľmi darí. Táto neuveriteľná rozmanitosť a radosť zo života sa vracia aj počas koncoročných osláv.

Obyvatelia Madeiry nazývajú december tiež mesiacom „Festy" (portugalsky večierok, párty, sviatok) a toto pomenovanie nie je v žiadnom prípade prehnané! Každá osada na ostrove je vyzdobená kúzelnými svetlami a vianočnými dekoráciami. Všetko vo veľmi vysokej miere. Jedna za druhou prebiehajú rôzne slávnostné spoločenské udalosti, vianočné trhy a koncerty pod holým nebom. Domy sú tiež bohato zdobené svetelnými girlandami a kvetmi. V každej záhrade nájdeme „lapinhu", scénickú kompozíciu podobnú betlehemským jasličkám, ktorá však oveľa podrobnejšie rozpráva o príbehu narodenia Ježiša.

Od trhov po omše

Foto: 123rf

V hlavnom meste Madeiry, Funchale, sa 23. decembra uskutočňuje tzv. trhová noc, ktorej hlavným miestom je farmársky trh (Mercado dos Lavradores), ktoré je samo osebe neprehliadnuteľným lákadlom. Vtedy sa nakupuje zelenina, ovocie, kvety a čerstvé ryby na slávnostnú večeru na nasledujúci deň. Pred Štedrým večerom sa konajú tzv. pôrodné omše, zvyčajne deväť, po ktorých sa ľudia zhromažďujú na námestiach pred kostolmi a spievajú vianočné piesne. Počas spievania si medzi sebou ponúkajú medové sušienky a domáce pochúťky.

Najväčší ohňostroj na svete

Foto: Getty Images Hungary

Vrcholom sviatočného obdobia je všetky predstavy prekonávajúci grandiózny silvestrovský ohňostroj, ktorý sa v roku 2006 oficiálne stal Guinnessovým svetovým rekordom, čo z neho robí najväčší ohňostroj na svete. Rakety vystrelené zo stanovíšť rozmiestnených v amfiteátri vo Funchale, na pobrežných promenádach, lodiach kotviacich na oceáne a na ostrove Porto Santo vykúzlia okolo Madeiry počas ôsmich minút žiarivú bublinu, čím ostrov víta nový rok tisíckami farieb.

AMI MÉG ÉRDEKELHET