7 netradičných vianočných nápojov  zo sveta

K vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí punč, medovina či hriatô. Teplota vonku nebezpečne klesá a v mestách sú trhy a my sa potrebujeme zohriať. Určite si každý z vás skúsil nejaký horúci nápoj pripraviť aj doma. Buďte tento rok odvážni a inšpirujte sa zaujímavými, tradičnými nápojmi z celého sveta. A možno založíte novú tradíciu, ak vám niektorý z nich zachutí.

Foto: Shutterstock

Ak patríte medzi vášnivých cestovateľov, určite máte v hľadáčiku krajiny, ktoré chcete v budúcnosti navštíviť. Alebo ste už v nejakej boli a tak sa vám páčilo, že si ju chcete pripomenúť či máte chuť na kultúrny zážitok bez toho, aby ste opustili pohodlie vášho domova. Nech už je to akokoľvek a inak sa nedá, skúste to cez chuťové poháriky. Nezahrejete len telo, ale aj dušu.

Mexiko – Rompope

Mexiko si každý z nás spojí skôr s tequilou. Avšak na vianočné sviatky sa pije Rompope. Pôvodne ho varili mníšky z kláštora Santa Clara. Síce ho vraj nikdy neochutnali, napriek tomu sa stal natoľko populárny, že ho začali predávať. Na prípravu budete potrebovať mandle, cukor, mlieko, škoricové tyčinky, vanilku, vaječné žĺtky a Mezcal – alkohol z agáve. Môžete ho zameniť za tequilu alebo rum, alebo si ho môžete objednať cez internet. Rompope servírujte v menších pohároch, pretože má silnú sladkú chuť.

Spojené kráľovstvo – Wassail

Ako sa spieva vo vianočnej piesni „Here we come a-wassailing“, tento text odkazuje na horúci jablčný mušt, ktorý si podľa starodávnej anglosaskej tradície najlepšie vychutnáte s priateľmi počas sviatkov. „Waes hael“ je v preklade prípitok na zdravie. Lahodný nápoj si pripravíte z horúceho vareného jablčného muštu, (pridať môžete pivo), cukru, zázvoru, kardamónu, citróna, škorice, muškátového orieška a pomarančového džúsu. Podáva sa vo väčšej mise. Na zohriatie pridajte kvapku brandy alebo rumu.

Sorrel - Jamajka

Do červena zafarbený nápoj získal svoje čestné miesto na vianočnom stole na Jamajke. Keďže koncom roka rastie ibištek, stal sa neodmysliteľnou zložkou tohto farebného nápoja. Drink sa podáva za studena a má tóny škorice, zázvoru a mäty, niekedy nádych rumu alebo vína.

Francúzsko – Kir Royale

K Francúzom neodmysliteľne patrí lahodné šampanské. Kir Royale je zmesou Crème de Cassis - likéru z čiernych ríbezlí a suchého šampanského. Skutočný znalec vie, ako naliať dokonalý drink podľa farby. Zamerajte sa na červenkastú farbu tým, že najskôr pridáte likér a potom bublinky, aby sa nápoj správne premiešal. Ak si netrúfate, použite 3 diely šampanského a 1 diel likéru.

Taliansko – Bellini

To pravé Bellini pochádza z Benátok. V Taliansku sa prvýkrát objavilo v 30. rokoch 20. storočia. Odvtedy prešiel recept niekoľkými variáciami. Pravé Bellini, pomenované po umelcovi Giovannim Bellinim, musí byť pripravené z broskyňového pyré a prosecca. Broskyňové pyré rozdelíte lyžicou do vychladených pohárov, zalejete proseccom a zľahka premiešate. Pomery tohto sviatočného drinku sú 2 diely prosecca na 1 diel broskyňového pyré. Poháre môžete ozdobiť malinami alebo jahodami.

Portoriko – Coquito

Foto: unsplash

Coquito – v preklade malý kokos, je v podstate kokosový bratranec vaječného likéru. Jeho sezóna sa začína hneď po Halloweene a končí sa v polovici januára. Väčšina rodín dedí recept z generácie na generáciu. Zmes kokosového mlieka, kokosovej smotany, kondenzovaného mlieka a toho najdôležitejšieho – portorického rumu. Pre dokonalú chuť pridajte škoricou s muškátovým orieškom.

Cola de Mono – Čile

Zavolajte suseda na jeden „Opičí chvost“. Samotný názov napovedá, ako vás bude po ňom hojdať, ak to preženiete. Teplý biely punč pochádza zo severných oblastí Čile a vyrába sa z mlieka, kávy, cukru, škorice, klinčekov, vanilky a čílskeho pisco - likéru alebo bežnej brandy.

AMI MÉG ÉRDEKELHET