Čím kratšie dni, tým dôležitejšia je viditeľnosť na cestách

Dni sa skracujú už od konca júna, no skutočne to začíname pociťovať od konca septembra do zimného slnovratu tesne okolo Vianoc, kedy je najkratší deň v roku. Je teda čas začať viac myslieť na viditeľnosť na cestách – nech už ste akýmkoľvek účastníkom cestnej premávky.

Foto: Shutterstock

Bezstarostné leto, kedy sa nemusíme vonku obliekať a na aute máme zapnuté len „obrysovky“ je preč. Od 15. októbra je svietenie stretávacími svetlami povinné pre všetkých. Počas hmlistých dní však ani to nemusí stačiť a kým veľa opatrení sa zameriava na vodičov, nemenej dôslední by mali byť tí, ktorí pri cestách chodia pešo, alebo na bicykli.

Svietenie ako prvá obranná línia

Foto: Pexels

Predné aj zadné svetlá by mali byť v plnej kondícii pred nadchádzajúcou zimnou sezónou. A tak si ich pre istotu skontrolujte – či svietia všetky naplno a či sa na svetlometoch nevytvoril povlak, ktorý znižuje priepustnosť svetla. V tmavé dni túto kontrolu oceníte. Dnes už má veľa áut automatické zapínanie svetlometov podľa množstva lumenov v okolí, no nespoliehajte sa na technológiu. Na zimu radšej prejdite na plné stretávacie svietenie vždy, keď auto naštartujete a dáte do pohybu. Skontrolujte aj hmlovky a používajte ich správne – teda len za zníženej viditeľnosti. Nezabúdajte ich po výjazde z hmly vypnúť. Taktiež je správne vypnúť ich pri jazdách v kolónach a hustej doprave v meste – vodiči za vami to ocenia rovnako ako vy, keď vám do očí nebude svietiť žiarivé červené svetlo hmlovky auta pred vami.

Čisté okná a kvalitné stierače

Foto: Pixabay

S jeseňou prichádza aj čas dažďov a špiny z ciest, ktorá skončí na vašom prednom skle. Kvalitné stierače s nepoškodenými gumičkami vodu, špinu i mastnotu bezpečne odvedú namiesto toho, aby vám ju všetku rozmazali po celom okne. Pretrite predné sklo zvnútra handričkami na sklo, ktoré ľahko kúpite na servisných staniciach Slovnaft – a zamedzíte tak častému a nepríjemnému zahmlievaniu skiel zvnútra.

Tri rady ako jazdiť v čase jesene

Foto: Pixabay

Nikdy neuškodí, ak zvýšite odstup od vozidla jazdiaceho pred vami. Lístie, mastnota z áut či blato vynesené farmárskou technikou na cestu z nej môžu robiť klzisko a vy potrebujete bezpečnú vzdialenosť na dobrzdenie. Kvalitné pneumatiky dobre odvádzajúce vodu dezénom sú samozrejmosťou.

Druhou dobrou radou je odložiť všetko, čo vás rozptyľuje – a v 90% je to mobilný telefón. Hoci je jeho používanie za jazdy zakázané pod hrozbou pokuty, stále to robí hrozivo vysoké percento Slovákov a Sloveniek. Sekunda oneskorenej reakcie to sú desiatky metrov, ktoré vám pri neskorej reakcii už nik nevráti.

Tretia rada je – ak je to možné, vyhnite sa jazde za súmraku či úsvitu. Slnko nízko nad obzorom či čas krátko po úplnom zotmení robí mnohým ľuďom problém, hoci si to z pohľadu svojej kvality zraku neradi priznávajú. V tomto čase je najväčšie riziko, že si nevšimnete nevýrazne oblečeného chodca, alebo cyklistu. A tak, pre prevenciu, ak budete na bicykli alebo pešo, oblečte sebe aj svojim deťom niečo výrazné a reflexné. Vždy je lepšia prevencia než móda a spokojný návrat domov, než riešenie nešťastia s titulom „veď to bola len sekunda“.

AMI MÉG ÉRDEKELHET