Ez a kávé garantáltan felébreszt és csak 3 összetevő kell hozzá

Ha nehezen indulnak a reggelek.

vietnámi kávé

Az italhoz hagyományosan Vietnámban termesztett, magas koffeintartalmú kávébabokat használnak, erős ízét pedig a fém kávészűrő teszi lehetővé. A jó hír az, hogy nem kell a világ másik oldalára utaznunk ahhoz, hogy itthon is megkóstoljuk a finomságot!


Vietnám Brazília után a világ második legnagyobb kávétermelő országa, illetve a világ elsőszámú robusztatermelője is.

A koffeindús robuszta szemekből egy igazán markáns kávét készíthetünk:

a vietnámi kávét jégkockákkal is felszolgálhatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk. A fagyasztott verzió elkészítéséhez mindössze annyit kell tennünk, hogy lefőzzük a kávét, belekeverjük a cukrot, betesszük a fagyasztóba, majd, amikor már megfelelően kásás lesz, ráöntünk egy kis sűrített tejet.

A sűrített tej fontos összetevő

Fotó: ak_phuong / Getty Images

Phin filter

A sűrített tej egyszerre hangsúlyozza ki az ital selymességét és édesíti azt. Bár a kávét hidegen és melegen is lehet fogyasztani, Vietnámban általában a hideg verziót preferálják. A hagyományos elkészítéshez egy úgynevezett „phin filterre” is szükségünk van, melyen keresztül lassan tud lecsöpögni az ital.

A folyamat lassúságának köszönhetően a kávézásból egy igazi szertartást csinálhatunk, de a türelem amúgy is jól jön a készítése során: a lefőzött kávénak ugyanis időre van szüksége ahhoz, hogy megdermedjen, így érdemes néhány órával azelőtt belekezdeni az ital készítésébe, mielőtt el szeretnénk fogyasztani azt – javasolja a hamuesgyemant.hu.

A vietnámi kávé története?

A vietnámi kávé érdekessége, hogy igazából egy francia pap által, még 1857-ben került az országba. A pap azt remélte, hogy az északi régióban belefoghat az arabica kávé termesztésébe, az ország középső felföldje azonban jobb termelési környezetet biztosított a kávébab számára: így kezdődött el az 1900-as években a robuszta bab termesztése.

A sűrített tejnek is köze van a franciákhoz, ugyanis a kávé népszerűségének a növekedésével a nehezen szállítható tejre is megnőtt az igény Vietnámban.

Mivel az ország kezdett kifogyni a hazai gyártású tejből, az importálás pedig meglehetősen bonyolultnak bizonyult, egy másik megoldást kerestek az emberek. Ebből lett a sűrített tej, mely sokkal tovább őrizte meg a minőségét, ráadásul üvegek vagy dobozok helyett konzervdobozban lehetett beszerezni.

És íme egy videós útmutató az elkészítéshez

A rövid videóban lépésről lépésre bemutatja a Youtube-felhasználó, hogyan tudjuk otthon is megkóstolni az italt!

AMI MÉG ÉRDEKELHET