Ako sa ochrániť pred víchricami a orkánmi na cestách a výletoch

Stále častejšie sa extrémne počasie na Slovensku prejavuje najmä silným vetrom.

Foto: Shutterstock

V posledných rokoch čelí Slovensko čoraz častejším a silnejším víchriciam a orkánom. Ak máte dobre zabezpečený domov, stále vás môžu zastihnúť nepripravených na cestách, za volantom, či na túre alebo výlete.

Šoférovanie vo víchrici

Foto: Shutterstock

Jazda autom počas víchrice alebo orkánu môže byť extrémne nebezpečná. Silný vietor môže spôsobiť, že vaše vozidlo bude ťažšie ovládateľné, najmä pri vyšších rýchlostiach alebo na mostoch. Rovnako môžu prudké prívalové dažde viesť k akvaplaningu.

Pozor pri silných vetroch aj pri predbiehaní kamiónov. Ak nie je naložený, čo nevidíte, môže ho ľahko silný vietor prevrátiť – a vtedy nechcete byť na jeho úrovni. Pozor si dávajte aj v oblastiach, kde je viac stromových porastov – väčšie vetvy môžu spôsobiť kolíziu, menšie zvyšky zas šmyk.

Ako na jazdu v silnom vetre

Foto: Pixabay

Vždy sledujte predpovede počasia, počúvajte dopravné spravodajstvo a ak sa to dá, cestovaniu v čase víchrice sa vyhnite. Ak už musíte cestovať, zvoľte nízke rýchlosti, udržiavajte väčšiu vzdialenosť od ostatných vozidiel a vyhýbajte sa mostom alebo vysokým otvoreným priestranstvám. V prípade, že sa ocitnete uprostred búrky, hľadajte bezpečné miesto na odstavenie a počkajte, kým búrka neprejde.

Bezpečné parkovanie

Foto: Michael Jin / unsplash

Pri extrémnom vetre je dôležité parkovať vozidlo na miestach chránených pred padajúcimi predmetmi, ako sú stromy, vetve, škridly, odtrhnuté strechy a podobne. Preferujte podzemné parkoviská alebo parkoviská v budovách. Ak musíte nechať auto vonku, vyhýbajte sa parkovaniu pod starými alebo oslabenými stromami a blízko elektrických stĺpov.

Riziká pre turistov a lyžiarov

Foto: HZS.sk

Turisti a lyžiari sú často vystavení rizikám spojeným s víchricami, najmä v horských oblastiach, kde sa počasie môže rýchlo zmeniť. Aj tu je dôležité plánovať výlety vopred, sledovať predpovede počasia a byť pripravení na rýchlu zmenu plánov. V horskom teréne sa vyhýbajte otvoreným priestranstvám a hrebeňom počas búrok a vetrov. V zimných mesiacoch by mali lyžiari dodržiavať pravidlá a upozornenia lyžiarskych areálov a v prípade zhoršenia počasia okamžite ukončiť lyžovanie. Najlepšie informácie má vždy Horská služba a tak sledujte ich sociálne siete.

Pozor aj pri prechádzkach v lese

www.facebook.com

Log into Facebook

Prechádzky a výlety do prírody sú populárne aktivity na Slovensku. Počas obdobia, kedy hrozia búrky alebo silný vietor, je dôležité byť obzvlášť opatrní. Vyvarujte sa dlhým túram v odľahlých oblastiach a vždy informujte niekoho o svojom plánovanom výlete. Noste so sebou mobilný telefón s plnou batériou a pokiaľ možno GPS zariadenie. V prípade, že sa počas výletu zhorší počasie, vráťte sa späť alebo hľadajte bezpečné útočisko. Počas víchrice Jitka koncom januára 2024 napríklad Mestské lesy v Bratislave vydalo odporúčanie nechodiť do lesoparkov v okolí Bratislavy, Malaciek a Senca.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET