Čo zažiť počas víkendového výletu do Nitry?

Jar je ako stvorená na víkendové citybreaky – no kto povedal, že musíte cestovať za hranice? Veľa dobrodružstva vás čaká aj priamo pod Zoborom.

Foto: Mesto Nitra

Nitra, mesto s bohatou históriou a dynamickou prítomnosťou, je ideálnym cieľom pre každého, kto hľadá perfektný víkendový oddych. V tomto meste spojíte historické pamiatky, kultúru, prírodu, športy a to všetko v náručí zobúdzajúcej sa jarnej prírody.

História podčiarknutá Veľkou Moravou

Nitra, jedno z najstarších miest na Slovensku, je mestom s bohatou históriou, ktorá siaha až do obdobia Veľkej Moravy, čo bolo prvé známe slovanské kniežatstvo na našom území. Jeho význam v tomto historickom období je neoceniteľný: predstavuje kolísku slovanskej kultúry a kresťanstva na našom území. Nitra bola významným politickým, hospodárskym, kultúrnym a náboženským centrom Veľkej Moravy, o čom svedčí aj množstvo archeologických nálezov a písomných dokladov.

Na hrade nad mestom, ktorý je dominantou Nitry a patrí medzi najvýznamnejšie historické pamiatky v meste, sa nachádza aj biskupský palác. Nitriansky hrad bol postavený ako pevnosť a dnes je miestom, kde sa odohrávajú rôzne kultúrne podujatia a slúži ako symbol moci a ochrany.

Prečítajte si aj: Nitra, mesto dýchajúce históriou

Foto: nitrianskyhrad.sk

Nitriansky hrad

Medzi ďalšie symboly mesta patrí socha Corgoňa, ktorá je umiestnená v pešej zóne Nitry. Podľa legendy bol Corgoň silný kováč, ktorý ochránil Nitriansky hrad pred nepriateľmi svojou obrovskou silou. Táto socha nie len odkazuje na legendárnu postavu, ale tiež pripomína historickú silu a odolnosť mesta a jeho obyvateľov. A samozrejme, pri potulkách si Corgoň tak, ako ho väčšina poznáme, môžete dopriať na mnohých miestach.

Motokáry, či bicykel?

Ak preferujete rýchlosť a adrenalín, Nitra ponúka skvelú príležitosť na zábavu v podobe motokárovej dráhy pod holým nebom, kde si môžete užiť jazdu na 400 m dlhej dráhe s maximálnou rýchlosťou až 62 km/h.

Pre pohodovejšie jazdy skúste miestny bikesharing a vydajte sa na 12 kilometrovú nenáročnú trasu, ktorá začína pri Chrenovskom moste. Popri rieke prejdete do Mestského parku Sihoť, môžete navštíviť Nitriansky hrad. Trasa ďalej vedie nábrežím k nitrianskej Kalvárii a po cyklomoste pri poľnohospodárskej univerzite späť ku Chrenovskému mostu.

Výlety do blízkeho okolia

Foto: goslovakia.sk

Vrch Zobor

Nad Nitrou sa vám bude neustále pripomínať vrch Zobor tým, že by ste naň mali vystúpiť. A naozaj je sem cesta veľmi pekná, nie príliš náročná a najmä tie výhľady za dobrého počasia skutočne stoja za to. Cestou späť sa ešte nezabudnite zastaviť pri magickom Drážovskom kostolíku.

Mohlo by vás zaujať: Spoznajte región Dolná Nitra

Okolie Nitry skrýva viacero ďalších atrakcií, ako je rozhľadňa Radošinka s nádhernými výhľadmi na okolitú krajinu, alebo zrúcaniny hradov Gýmeš a Oponice, ktoré sú svedkami bohatej histórie tohto regiónu. Pre milovníkov relaxu je tu južne od mesta Thermal Park Nitrava, kde si môžete vychutnať relax v termálnych bazénoch.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET