Cezhraničná vinohradnícka oblasť Tokaj

Vinohradnícka oblasť Tokaj, ktorá sa nachádza na severovýchode Maďarska a juhovýchodnom Slovensku, predstavuje vzácnu vinohradnícku tradíciu, ktorá existuje už najmenej tisíc rokov a ktorá sa zachovala v neporušenom stave až do súčasnosti.

Foto: Ferenc Dancsecs Furmint Photo


Víno kráľov, kráľ vín

Foto: Wines of Tokaj

Tokaj je na celom svete symbolom špičkového maďarského vinárstva. Vinohradnícku oblasť uznalo aj UNESCO za spoločné kultúrne dedičstvo ľudstva a v roku 2002 ju výbor svetového dedičstva zaradil do zoznamu chránených kultúrnych krajín. Táto zvláštna vinohradnícka oblasť na úpätí Zemplínskych vrchov je naozaj legendárna, pretože sa tu vyrába jedno z najlepších prírodných sladkých vín na svete, Tokaji Aszú. Toto víno opísal francúzsky kráľ Ľudovít XV. ako „Vinum Regum, Rex Vinorum“ – Víno kráľov, kráľ vín. Známe sú ale aj iné odrody, napríklad Furmint a Hárslevelű.

Foto: WInes of Tokaj

V Tokaji bol v roku 1730 kráľovským dekrétom zriadený prvý klasifikačný systém viníc na svete, po ktorom nasledovalo označenie Tokaja v roku 1757, ako prvá „ochranná známka“ na svete. Pôvabná dedinka Hercegkút má pivničný systém na štyroch rôznych úrovniach a je dlhá viac ako tri kilometre. Slovenská časť Vinohradníckej oblasti Tokaj leží na dolnom Zemplíne a je severným rozšírením vinárskej oblasti, ktorej väčšina sa nachádza v Maďarsku. Je to najmenšou a najatraktívnejšou vinohradníckou oblasťou Slovenska. Prehliadky vinárstiev zaručujú hosťom nezabudnuteľné zážitky: návštevy pivníc a objavovanie tradícií, pričom môžu ochutnať vynikajúce tokajské vína.

Elixír večnej mladosti

Foto: Wines of Tokaj

O tokajskom víne sa hovorí, že je elixírom večnej mladosti. Oblasť má jedinečnú mikroklímu, ktorá umožňuje vínu vyvinúť osobitnú chuť. Jedinečná geologická poloha, klimatické podmienky a biodiverzita uprednostňujú produkciu komplexných, prirodzených a harmonických odrôd svetovej triedy. Na špecifickej a jedinečnej chuti tokajského vína má svoj podiel nielen silné slnečné žiarenie, ale aj pôda, na ktorej vinič rastie: pôdotvorné horniny sú vulkanického pôvodu, ktoré dokážu veľmi dobre akumulovať teplo.

Svetové víno zo Slovenska

Foto: Ostrozovic.sk

Vo svetovej súťaži vín Vinalies International Paris 2020 vo Francúzku slovenské víno Tokaj cuvée MYSTERIA 2018 z vinárstva J&J Ostrožovič získalo zlatú medailu. Je to ľadové biele sladké víno, ktoré sa vyrába z bobúľ hrozna, ktoré sa zberajú pri teplote pod -7 °C. Obľúbené je pre svoju chuť hrozienok namočených v mede a sušených fíg.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET