Tökéletes állapotban találtak meg egy víz alatti, több száz éves várost Kínában

Úgy tűnik, nem fog rajta az idő.

vízalatti város

Kínában, a Qiandao-tó felszíne alatt a mai napig megcsodálhatjuk Shicheng városát – már ha tapasztalt búvárok vagyunk. Bár annak idején szándékosan árasztották el a teljes települést, ősi építészete máig szinte tökéletesen megőrződött.

A Zhejiang tartományban, Hangzhou városától kevesebb, mint 200 kilométerre található Qiandao-tó csendes vize ma is őrzi a 600 éves város (és vele együtt a császári múlt) emlékét. Az elhagyott települést a közelben található Wushi-hegy (vagyis „Öt oroszlán hegy”) után Shichengnek, azaz „Oroszlánvárosnak” nevezik. Történelmével kapcsolatban nincsenek egyértelmű információink: egyesek szerint már a Han-dinasztia idején megalakult, mások szerint viszont csak jóval később, a Tang-dinasztia alatt, 618 és 907 között telepedtek itt le először.

www.instagram.com

Az azonban biztos, hogy a ma már víz alatt pihenő város a Ming- és a Qing-dinasztia uralma alatt, a 14. és a 20. század között érte el jelentősége csúcsát. 1959-ben aztán szándékosan elárasztották – a drasztikus, máig vitatott döntést az államvezetés a Xin’an-folyóra tervezett hatalmas gát és egyben vízerőmű építése miatt hozta meg.

Az erőmű kivitelezése miatt akkor közel háromszázezer embert költöztettek el végleg Shichengből. Házaik évtizedekig elfeledetten bújtak meg a víz felszíne alatt, egészen 2001-ig, amikor a kínai kormány egy expedíciót indított a tó területére. Ekkor derült ki, hogy az elhagyatott város kifejezetten jó állapotban vészelte át az eltelt éveket – ez annak köszönhető, hogy a házak édesvízben, 40 méterrel a felszín alatt állnak, így a fény és az oxigén szinte egyáltalán nem tud kárt tenni a falaikban.

www.instagram.com

Az egészen kompakt, mindössze fél négyzetkilométeren fekvő várost ma már turisták is látogathatják, ám ennek szigorú feltételei vannak: csak többéves mélyvízi búvártapasztalattal merészkedhetünk a házak közé. Erre a kikötésre azért van szükség, mert a területet még nem térképezték fel teljesen, emiatt pedig tapasztalatlan búvárok számára veszélyesnek számít. Aki viszont eljut Shicheng vízalatti utcáira, elképesztő állapotban megőrzött épületekkel, valamint oroszlán-, főnix- és sárkányszobrokkal találkozhat majd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET