Jedna z najobľúbenejších turistických atrakcií Grécka môže čoskoro nadobro zmiznúť

43 rokov starý vrak lode je jedným z najnavštevovanejších a najfotografovanejších miest na Zakynthose.

Grécko, Zakynthos

Vrak 43 rokov starej lode v zátoke Navagio je jednou z najobľúbenejších atrakcií na ostrove Zakynthos a cestovné kancelárie ponúkajú množstvo výletov na toto miesto. Nedávne príspevky na Instagrame však ukazujú, že stav lode sa za posledné desaťročie neuveriteľne zhoršil. Teraz boli na stav lode upozornené úrady, ktoré sa obávajú, že by ju mohlo úplne odplaviť.


Michael Pointner/Unsplash

Grécko, Zakynthose.

Zátoka Navagio, často nazývaná jednoducho Pláž vrakov, je známa vďaka vraku lode MV Panagiotis, ktorá stroskotala v roku 1980. Jeho zaujímavosť zvyšujú legendy o tom, že loď prevážala kontraband a že posádka opustila loď počas búrky, aby unikla prenasledujúcemu námorníctvu.

Nedotknutá zátoka obklopená svetlým pieskom a vápencovými skalami je jedným z najnavštevovanejších a najfotografovanejších miest na ostrove - ak si na Instagrame vyhľadáte hashtag Zakynthos, takmer polovica fotografií gréckeho ostrova zobrazuje zátoku Navagio a vrak starej lode.

Osud lode v posledných rokoch sťažujú čoraz silnejšie prírodné vplyvy: v roku 2018 bola časť pobrežia nakrátko uzavretá po tom, čo sa nad ňou čiastočne zrútila obrovská skala. V septembri 2022 došlo k ďalšiemu zosuvu pôdy, ktorý vyvolalo zemetrasenie s magnitúdou 5,4. Prístup do zálivu bol potom opäť zakázaný a odvtedy je uzavretý pre všetky lode okrem námorných. V kombinácii s nedávnym nepriaznivým počasím to malo veľmi negatívny vplyv na stav vrakov.

www.instagram.com

Porovnávacie fotografie ukazujú, že mv panagiotis vyzerá oveľa horšie ako pred desiatimi rokmi:

Podľa Euronews obyvatelia a prevádzkovatelia cestovného ruchu čoraz častejšie naliehajú na úrady, aby prijali okamžité opatrenia na ochranu lode. Obávajú sa najmä dôležitosti záchrany vraku pre príjmy ostrova z cestovného ruchu. Niektorí dokonca ponúkli, že sami zaplatia za zachovanie pamiatky.

Starosta Zakynthosu nedávno vyzval grécke ministerstvo cestovného ruchu a ministerstvo financií, aby prijali opatrenia na ochranu tohto miesta. Politik tiež navrhol zavedenie systému kontrolovaného prístupu s elektronickými platbami, ktorý by podľa neho tiež pomohol zachovať vrak. Návrhy zatiaľ neboli prijaté, ale miestne orgány naliehajú na rýchle konanie, kým táto obľúbená turistická atrakcia úplne nezanikne.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET