Čo by sme si mali so sebou vziať na zimnú túru?

Turisitika nie je rekreačná aktivita obmedzená na ročné obdobie.

Foto: Unsplash

Na výlet sa môžeme vydať aj v zimnom chlade, snehu a mraze! Ak dodržiavame niekoľko základných pravidiel, môžeme počas chladných mesiacov bez rizika vyraziť na túru s celou rodinou.

Pripravme sa na cestu!

Najdôležitejším aspektom je vybrať si turistickú trasu, ktorá vyhovuje našej fyzickej zdatnosti. S vedomím, že máme kondíciu iba na krátku, len niekoľko kilometrov dlhú túru, je stále lepšie vyraziť do známeho blízkeho lesa, než čakať, kým nám niekto príde na pomoc na konci našich síl. Pred odchodom sa musíme informovať o aktuálnom stave a dostupnosti plánovanej trasy. V zime sa rýchlo stmieva a vzduch sa rýchlo ochladzuje, tak vyrazme včas, aby sme dorazili do cieľa, kým je ešte svetlo.

Zlé počasie neexistuje, len zle oblečený turista

Aj zimná turistika môže byť športom pre každého, pretože si vyžaduje veľmi málo vecí. Nevyhnutná je vhodná obuv, pohodlná, no teplá bunda a spodná bielizeň do chladného počasia. Najdôležitejším doplnkom každej zimnej túry je dobrá obuv, najlepšie turistické topánky s protišmykovou podrážkou. Ak ideme hore kopcom, naše telo produkuje viac tepla, a tak sa môžeme v oblečení ľahko spotiť, čo môže spôsobiť neskoršie prechladnutie. Snažme sa obliekať vo vrstvách a vezmime si so sebou náhradný sveter a ponožky.

Čo dať do batohu?

Počas túry sa môžu stať neočakávané udalosti, preto je dobré mať so sebou termosku s horúcim čajom, ktorá nás v chladných dňoch rýchlo zahreje. Zoberme si so sebou nejaké občerstvenie – koláčik, sušené ovocie, cereálnu tyčinku alebo čokoládu, z ktorých rýchlo načerpáme energiu.

Foto: Unsplash

Zaobstarajme si tradičnú turistickú mapu malej mierky oblasti okolia plánovanej trasy – mapové aplikácie zvyčajne nie sú také podrobné ako tlačené mapy. V zime sa skoro stmieva, takže môže byť užitočné mať aj baterku v batohu. Základná lekárnička s dezinfekčným prostriedkom na rany, náplasťou, škrtidlom, obväzom a liekom proti bolesti nám môže dobre poslúžiť. Tieto drobnosti nezaberú v batohu veľa miesta, no v prípade nehody sú neoceniteľné. Napriek všetkým opatreniam sa môže stať, že bude potrebné zavolať horskú záchrannú službu. Na tento účel je nevyhnutný nabitý mobilný telefón, aby sme v prípade potreby mohli požiadať o pomoc. Aplikáciu horských záchranárov si môžeme uložiť do telefónu, pomocou ktorého môžeme presne zadať našu polohu a uľahčiť im prácu.

Foto: Pexels

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET