Chôdza ako spôsob čistenia mysle: Camino de Santiago

Potrebujete spomaliť, uteká vám život pomedzi prsty? Máte pocit, že medzi marcom a septembrom prebehlo jedno žmurknutie očí? Život ubieha veľmi rýchlo. Našťastie, je tu spôsob, ako svoj život spomaliť na prirodzený rytmus človeka – chôdzu. Vydajte sa na trek do Santiaga de Compostela.

Foto: Spain Info

Cesta do Santiaga de Compostela nemusí byť náboženskou púťou, hoci viac než 300 000 ľudí smeruje po chodníkoch značených hrebenatkou po 800 kilometrovej trase práve s týmto cieľom. Katedrála v Santiagu je však výborným cieľovým bodom putovania, počas ktorého si môžete znovu premyslieť svoj život, jeho smerovanie a priority. Nejedná sa pritom o jedno 800 kilometrovú trasu, ale veľa možností, ako si „el Camino“ užiť.

Duchovné cvičenie do života

Foto: Spain Info

Katolícki veriaci smerujú do katedrály v galícijskom meste Santiago de Compostela za ostatkami svätého Jakuba, Kristovho učeníka. Väčšina ľudí sem smeruje pešo, no sú aj takí, ktorí ju prejdú na bicykli. A nejde tu len o veriacich. Mnoho ľudí trasu zvláda ako mnohodňovú túru a zážitok z nej väčšina ľudí opisuje ako duchovné cvičenie zo života. Denno-denné kráčanie, strasti a radosti s tým spojené a fakt, že nič vás neprinúti ísť rýchlejšie než chôdzou, človeku dajú odstup od bežných problémov, cyklu života a iný pohľad na svet. Trasa pritom nie je jedna, ale niekoľko – a sami si môžete vybrať ktorú chcete.

Trasy - Caminos

Foto: Spain Info

Najznámejšia, najpopulárnejšia a najdlhšia je francúzska cesta, Camino Francés. Vedie z Pyrenejí v krajine galského kohúta z mesta Saint-Jean-Pied-de-Port, ale začať môžete aj v španielskom Roncesvalles. Cez León je to do Santiaga dobrých 800 kilometrov, čo vám zaberie mesiac chôdze. Skrátiť si ju môžete, ak prejdete len čas pôvodnej trasy, Camino Primitivo. Tá začína v Astúrii v meste Oviedo a meria 320 kilometrov. Sú to v podstate posledné dva dni cesty Camino Francés.

Druhá najpopulárnejšia je portugalská trasa, Camino Portugués. Začína v katedrále v Lisabone, prechádza Portom až prejde na severe Portugalska do Galície na trase dlhej 630 kilometrov. Veľkú časť z nej však idete po kraji cesty, preto ak preferujete prírodu, zvoľte inú alternatívu.

Poslednou možnosťou je trasa Camino del Norte. Začína v baskickom meste Irun na hranici s Francúzskom, alebo aj v známejšom meste San Sebastián. Táto trasa je náročnejšia stúpaniami a klesaniami a stretnete tu menej ľudí. Týchto 800 kilometrov zdoláte za asi 35 dní.

Ak sa vám zamáli v Santiagu, stále si môžete trek predĺžiť o ďalších takmer 90 kilometrov po Camino Finisterre a prísť až na útes Finisterre, čo v preklade znamená „koniec sveta“. A tak sa tu aj budete cítiť.

Čo na cestu do Santiaga

Foto: Spain Info

Podobne ako pri iných mnohodenných túrach, je dôležité mať zbalené len to nevyhnutné kvôli váhe ruksaku. Odporúčané obdobia sú jar a jeseň – september a október sú ideálne. Nepotrebujete toľko jedla a výbavy na prespatie, keďže po ceste je množstvo ubytovaní a hostelov s cenou okolo 15 eur na noc. Skvelá kuchyňa, krásne pamiatky, čas zrovnať si myšlienky v hlave a neskutočné tiché spojenie s ľuďmi, ktorí kráčajú podobne ako vy si vás tu podmania. Camino je spojenie fyzickej námahy, vypnutia mysle a kultúrneho obohatenia. Ak potrebujete v živote tvrdý reštart, je to skvelý spôsob, ako ho vykonať.

Foto: Spain Info

AMI MÉG ÉRDEKELHET