Jednodňový výlet do zlatej éry českých dejín: Karlštejn

Magický hrad Karlštejn rozpráva napínavé príbehy o stredovekých Čechách, o bývalých kráľoch a cisároch, pričom hrdinsky odoláva obliehaniu dnešných turistov.

Foto: hrad-karlstejn.cz


Najprv letovisko, potom klenotnica

Impozantný hrad začali stavať v roku 1348 na príkaz českého kráľa Karola IV., dokončený bol až v roku 1365. Pôvodne slúžil ako letné sídlo, no počas dlhej výstavby panovník, ktorý v roku 1355 bol korunovaný aj za rímskonemeckého cisára, zmenil jeho účel: napokon tu uschoval cisárske a české kráľovské koruny a korunovačné klenoty. Karol IV. bol mimoriadne vzdelaný a nadaný panovník, jeho meno nesie Karlov most v jeho rodnej Prahe, ale aj mesto Karlovy Vary.

Symbol slávy Českého kráľovstva

V priebehu storočí bol hrad niekoľkokrát prestavaný v gotickom a neskôr renesančnom slohu. Koncom 18. storočia sa začal doceňovať historický význam Karlštejna. Rozhodli sa obnoviť gotický štýl hradu – s prestavbou sa začalo v roku 1887. V tom čase boli niektoré hradné budovy zbúrané, iné postavené nanovo a hrad získal dnešnú podobu. Pre verejnosť bol otvorený v roku 1910.

Karlštejn sa stal symbolom slávy stredovekého Českého kráľovstva a dnes je jedným z najkrajších hradov v Českej republike. Stupňovité usporiadanie budov hradu navodzuje návštevníkom rozprávkovú atmosféru. Počas prechádzky sa z najnižších častí hradného komplexu dostanete k budove Purkrabského paláca, potom k úchvatnému Cisárskemu palácu. Na vrchole hradného brala stojí impozatná, 60 metrov vysoká Veľká veža.

Karlštejn ponúka množstvo zaujímavostí nielen z historického, ale aj umeleckého hľadiska: najväčšiu portrétnu galériu českých panovníkov, vystavené repliky cisárskej koruny a Svätováclavskej koruny českých kráľov, súbor 129 doskových obrazov (najväčší na svete) Majstra Theodorika v Kaplnke sv. Kríža a unikátnu hradnú studňu.

Hrad tiež preslávila veselohra Jaroslava Vrchlického Noc na Karlštejně, ktorá bola aj sfilmovaná.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET