Jarné výlety na južnú Moravu: 4 tipy, ktoré vás očaria

Nenechajte si jar prekĺznuť pomedzi prsty a vydajte sa na nezabudnuteľné výlety na južnú Moravu.

južná morava
Foto: Region JIžní Morava

Od rozkvitnutých mandľových sadov až po modernú architektúru vínnych pivníc – objavte región, ktorý je len kúsok jazdy od hraníc Slovenska.

Rozhľadňa a mandľové sady v Hustopečiach

Navštívte jediný mandľový sad v Českej republike, ktorý sa môže pochváliť tým, že je najväčším v strednej Európe. Vydajte sa na príjemnú Mandľovú stezku, chodník, ktorý vás zavedie okolo dvoch mandľových sadov Hustopečského starého vrchu. Na deväťkilometrovej trase si môžete vypočuť audiopríbeh a zastaviť sa pri altánku u Předního rybníka. Nezabudnite si vychutnať nielen krásu kvetov, ale aj odborné informácie na informačných tabuliach. V marci a apríli, keď mandľové stromy kvitnú, vás čaká nezabudnuteľný zážitok, podobne ako pri sakurách v Japonsku.

Prečítajte si aj: Slovenské kvitnúce čerešne v Brdárke na Gemeri

Foto: Hustopečská mandlárna

Pivničná ulička Pod Starou horou

Foto: Region Jižní Morava

Pre milovníkov vína a netradičnej architektúry je ideálnou destináciou Sklepní ulička Pod Starou horou vo Velkých Pavlovicích. Táto ulička, ktorá bola dokončená v roku 2012, obsahuje 15 vinných pivníc, každá výrazne farebná a s netradičnými vlnitými tvarmi. Vnútorné priestory týchto "opilých sklepov" vás bezpochyby pobavia a určite stojí za to ochutnať miestne vínka.

Veterný mlyn v Kloboukách u Brna

Foto: Region Jižní Morava

Ak máte radi technické pamiatky, nevynechajte návštevu veterného mlyna v Kloboukách u Brna. Tento mlyn je jedným z mála, ktorý si zachoval plne funkčné vnútorné vybavenie. Po tom, čo bol poškodený v roku 1945, bol vďaka úsiliu miestnych obyvateľov obnovený a dnes slúži ako historická pamiatka. Mlyn je však prístupný až od mája do septembra a je to skvelé miesto pre každého, kto má záujem o historické technológie.

Archeopark Pavlov

Pre tých, ktorí majú záujem o praveké dejiny, je Archeopark Pavlov nevyhnutnou zastávkou. Toto moderné múzeum prehistórie sa nachádza vo vnútri kopca a jeho architektúra pripomína scénu z filmu sci-fi. V archeoparku sa môžete dozvedieť o živote moderného Homo sapiens pred 30 000 rokmi, preskúmať originálne kamenné nástroje, kosti a ďalšie artefakty. Technológie a multimediálne exponáty oživia našich predkov a poskytnú vám jedinečný pohľad na našu minulosť.

Foto: Region Jižní Morava

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET