Evolúcia lyžovania – kde sa vzalo a ako sa šírilo vo svete

V zimných mesiacoch, v čase keď je príroda pokrytá bielou pokrývkou a teploty klesajú pod bod mrazu, sa ľudia na celom svete uchyľujú k rôznym zimným športom.

Foto: Unsplash / Maarten Duineveld

Medzi tieto zimné športy patrí jednoznačne aj lyžovanie, ktoré sa stalo jedným z najpopulárnejších a najstarších spôsobov pohybu na snehu. A hoci si pod ním väčšina predstaví lyžovanie dolu svahom, započítať tu musíme samozrejme aj bežecké lyžovanie.

Lyže však nie sú len nevyhnutným nástrojom pre milovníkov zimných radovánok, ale aj symbolom histórie, kultúry a technologického pokroku - a to doslovne.

Lyže nepochádzajú z Nórska?

Foto: Unsplash / Aleksandra Sapozhnikova

Aj napriek všeobecne uznávanému faktu, že lyžovanie ako šport má svoj pôvod v Nórsku, existujú domnienky, že domorodci v pohorí Altaj medzi Čínou, Mongolskom, Kazachstanom a Ruskom praktizovali lyžovanie ešte skôr ako Škandinávci. Časť primitívnych, drevených lyží, ktorých vek sa odhaduje na 8 000 rokov, sa našla neďaleko jazera Sindor v Rusku. Na rozdiel od dnešných lyžiarov však mali iba jednu palicu, pretože druhú ruku potrebovali na lov losov.

Lyže = štiepaný kus dreva

Prvé stopy lyží sa datujú do obdobia pred viac ako 4500 rokmi. Slovo lyže je odvodené zo staronórskeho slova „skíð“, ktoré znamená štiepaný kus dreva. Na kamenných rytinách a freskách v oblastiach, kde sa dnes nachádzajú Nórsko, Švédsko a Rusko, sa v tomto období objavujú prvé znaky lyží. Staré národy, ako sú Laponci, Rusi či Mongoli, využívali lyže na lov a pohyb v zasnežených oblastiach. Lyže v tomto období mali jednoduchú podobu: boli dlhé a štíhle, súčasné technológie výroby ešte neboli známe.

Lyže v stredoveku

Foto: Unsplash

V stredoveku sa lyže stali dôležitým prostriedkom dopravy v oblastiach s veľkým množstvom snehu. Boli využívané na prepravu tovaru a komunikáciu medzi osadami. Lyžovanie sa stalo neoddeliteľnou súčasťou života obyvateľov severských a východných oblastí Európy. V tejto dobe začali vznikať prvé techniky a štýly lyžovania, vytvárajúc základy pre moderné lyžovanie.

Rozvoj výroby a technológie

Postupom času začali ľudia zdokonaľovať výrobu lyží a ich konštrukciu. V 19. storočí sa začalo s masovou produkciou lyží, čo postupne umožnilo širšej verejnosti získať prístup k tomuto zimnému športu. Vyvinuli sa rôzne druhy lyží pre rôzne aktivity, vrátane pretekania, skokov, turistiky a alpského lyžovania.

Vznik organizovaných lyžiarskych športov

V 20. storočí začala lyžiarska kultúra rásť a organizovať sa. V roku 1924 sa konali prvé Zimné olympijské hry v Chamonix, vo Francúzsku, kde lyžovanie figurovalo ako jeden z hlavných športov. Organizácie ako napríklad FIS (Medzinárodná lyžiarska federácia) začali vytvárať pravidlá a normy pre súťaže v lyžovaní.

Lyžovanie v súčasnosti

Foto: Unsplash / Banf Sunshine Village

Dnes je lyžovanie rozšíreným športom po celom svete. Existuje mnoho druhov lyžovania, od voľného lyžovania v prírode po súťažné disciplíny na olympijských hrách. Technologický pokrok umožnil a neustále umožňuje vývoj ľahších, odolnejších a výkonnejších lyží, čo prispieva k čoraz lepším výkonom i zážitkom z lyžovania.

Vedeli ste, že...?

  • V 70. a 80. rokoch 20. storočia došlo k krátkemu šialenstvu známemu ako „lyžiarsky balet“ alebo „acroski“, kde lyžiari začlenili tanec a gymnastiku na zjazdovky? Šport sa stal dokonca taký populárny, že sa uvažovalo o jeho zaradení na olympijské hry, to však nakoniec neprešlo.
  • Vo francúzskom alpskom stredisku Les Arcs v roku 2006 vytvoril Talian Simone Origone nový svetový rekord v rýchlosti na lyžiach? Na meranom 800 m dlhom úseku so sklonom 40 stupňov dosiahol rýchlosť až 251 km/h.
  • Najvyššie položené lyžiarske stredisko na svete je stredisko Jade Dragon Snow Mountain v Číne s nadmorskou výškou najvyššieho štítu okolo 5 596 metrov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET