Záruby: najvyšší kopec Malých Karpát

Tento vrch poskytuje nádherné výhľady, príležitosti na nezabudnuteľné výlety a jedinečnú prírodu.

Foto: kamnavylet.sk

Záruby sú najvyšší vrchol Malých Karpát s výškou 768 metrov nad morom a predstavujú ideálny cieľ pre milovníkov turistiky, ktorí hľadajú príjemné a prístupné túry aj počas zimných mesiacov.

Ako sa dostanete na Záruby

Foto: kamnavylet.sk

Na Záruby vedú rôzne turistické trasy, ktoré vám umožňujú prispôsobiť túru vašim potrebám a časovým možnostiam. Najpopulárnejší výstup je zo Smoleníc, kde je možné využiť žltú turistickú značku zo železničnej stanice alebo modrú z centra obce. Červená hrebeňová trasa vedie zo zrúcaniny Ostrý Kameň a vodnej nádrže Buková a ponúka náročnejšiu alternatívu, ktorá vás však odmení krajšími výhľadmi.

Náročnosť túry na Záruby

Túra na Záruby je vhodná pre rôzne skupiny turistov - od rodín s deťmi až po skúsených turistov. Cesta je pomerne jednoduchá, hoci niektoré úseky vyžadujú viac pozornosti, najmä v zimných mesiacoch, keď môže byť terén klzký. Časovo počítajte s približne 4-5 hodinami chôdze tam a späť zo Smoleníc, alebo so 7-hodinovým (18 km) okružným výletom Smolenice – Smolenický zámok – Čertov žľab – sedlo Záruby – Záruby – hrad Ostrý Kameň – nádrž Buková – Buková – Havrania Skala – Smolenice.

Zimná túra na Záruby

Foto: planetslovakia.sk

Zimná túra na Záruby ponúka unikátne zážitky, od pokojných zasnežených lesných chodníkov až po vzrušujúce výhľady z hrebeňa. V lete, kedy tunajšie stromy nesú záplavu zelených listov, neuvidíte ani zďaleka toľko, čo počas zimnej túry. A tak, ak ste tu už v hlavnej turistickej sezóny boli, skúste zimný čas. Je však dôležité byť dobre pripravený na chladnejšie počasie a potenciálny vietor na vrchole.

Čo vidieť v okolí

Okrem výstupu na Záruby ponúka tunajší región množstvo ďalších atrakcií. Ak to stihnete aj počas krátkych zimných dní, sú tu náučné chodníky, Smolenický zámok, či zrúcanina hradu Ostrý Kameň

Záruby v číslach:

Nadmorská výška: 768 m n.m.

GPS kopca Záruby: 48.52361, 17.39355

Možnosti výstupov (každý cca 2 h jedným smerom):

Smolenice stanica – Havrania skala – Záruby (žltá, červená značka)

Buková – Brezinky, rázcestie – Hrad Ostrý Kameň – Záruby (zelená, červená značka)

Smolenice (centrum) – Molpír – Čertov žľab – Záruby (NCH Smolenický kras, modrá značka)

Smolenice – Hlbočianska dolina – Vlčiareň – Záruby (modrá, zelená značka)

Foto: kamnavylet.sk

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET