Úžasné miesta, ktoré akoby ani neboli na Zemi

Naša planéta je plná vzrušujúcich miest, no nájdu sa aj také oblasti, pri pohľade na ktoré len neveriacky krútime hlavou. Pozrime sa teda na niektoré prazvláštne končiny, ktoré by bolo úžasné raz vidieť zblízka.

Foto: Shutterstock


DRAČIE STROMY NA SOKOTRE

Foto: Shutterstock

Tieto prastaré, niekoľko tisíc rokov staré dracény nájdeme na Sokotre. Ostrov Sokotra sa nachádza v Indickom oceáne, asi 250 kilometrov od Jemenu a patrí pod správu Jemenskej republiky. Keďže kmeň tejto rastliny vylučuje červenkastú živicu, pomenovali ju „dračia krv“. To však nie je jediná zvláštnosť v tomto regióne, keďže tento ostrov má úplne jedinečnú flóru a faunu.

SOĽNÁ PLÁŇ - SALAR DE UYUNI

Foto: Shutterstock

Rozlohou najväčšia a najvyššie položená soľná pláň na svete, Salar de Uyuni, sa nachádza v Andách. Ide o vysušené dno jazera s rozlohou 10 582 km² (čo je pätina rozlohy Slovenska). Ak ho chceme vidieť, musíme sa vyštverať až do nadmorskej výšky 3 656 m nad morom. Táto soľná pláň je zvyčajne suchá, no z času na čas ju pokrýva aj niekoľkocentimetrová vrstva vody, ktorá zapríčiňuje mnoho zmyslových klamov podobných tým na obrázku.

ĽADOVÝ KRÁTER - MOUNT EREBUS

Foto: Shutterstock

Toto nádherné miesto na Antarktíde patrí pod správu Nového Zélandu. Mount Erebus je svojou výškou 3 794 metrov druhou najvyššou sopkou na Antarktíde. Táto sopka je aktívna a má obrovský kráter. Je to jedno z najchladnejších miest na svete, takže keď tu vybuchne sopka a horúca láva narazí na ľad, dochádza kvôli chladu k rýchlemu stuhnutiu tejto tekutej horniny.

OKO SAHARY - ÚTVAR RICHAT

Foto: Shutterstock

Tieto krásne, farebné, prírodné kruhy sa nachádzajú v mauritánskej časti Sahary, neďaleko Ouadane. Útvar s priemerom 40 kilometrov sa nazýva aj „Oko Sahary“ a je dobre viditeľný dokonca aj z vesmíru. Jeho sústredné prstence odnepamäti mätú vedcov a teórie o jeho vzniku sú aj v súčasnosti predmetom diskusií medzi geológmi.

500 ROKOV SUCHA – MOON VALLEY

Foto: Shutterstock

Táto červená kamenistá, štrkovitá, piesočnatá oblasť sa nachádza v púšti Atacama – jednej z najsuchších oblastí na Zemi. Je veľmi zvláštne, že ju nazvali práve Údolím Mesiaca, hoci sa v skutočnosti oveľa viac podobá povrchu Marsu. Najvyprahnutejšia časť púšte, Yungay, sa nachádza na území Čile. V tejto oblasti nepršalo už 500 rokov. Kvôli nedostatku zrážok tu žiadna rastlina ani živočích nie sú schopné prežiť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET