4 výnimočné národné parky, ktoré vám vyrazia dych

Niečo pre tých, ktorí už plánujú budúcoročné cestovanie.

Foto: Shutterstock

Ak by ste radi vymenili klasické obhliadky miest na spoznávanie bohatej fauny a flóry, na pozorovanie úchvatných prírodných útvarov a popritom si aj trošku pochodili okolie, navštívte niektorý z nasledujúcich národných parkov:

NÁRODNÝ PARK HAVAJSKÉ VULKÁNY, HAVAJ

www.youtube.com

Hawaii Volcanoes National Park | GoTraveler PASSPORT

Neobyčajný národný park na Havaji bol otvorený v roku 1916. Medzičasom ho aj UNESCO umiestnilo na svoj zoznam.

Na ostrove sa nachádzajú Mauna Loa a Kilauea, najaktívnejšie vulkány na svete.

www.youtube.com

The Serengeti 4K - Scenic Wildlife Film With African Music

Keďže najvyšší bod parku dosahuje viac ako štyritisíc metrov na morom, tamojšia fauna a flóra je neskutočne bohatá. Žije tam skoro tisíc endemických (výlučne na Havaji sa nachádzajúcich) rastlín. Ale nájdete tam aj desiatky lávových jaskýň a lávových komínov.

NÁRODNÝ PARK SERENGETI, TANZÁNIA

www.youtube.com

The Serengeti 4K - Scenic Wildlife Film With African Music

Národný park Serengeti, známy svojou exotickou divou zverou, sa nachádza v severnej časti Tanzánie, blízko kenských hraníc. Na jeho území žijú levy, leopardy, zebry a žirafy a viac ako 500 druhov vtákov.

Serengeti je miestom jedinečnej prírodnej udalosti na svete: ročne dvakrát ju celú prejdú asi dva milióny zvierat. Veľká migrácia divej zvery sa vždy začína v marci, keď sa ako prvé vydajú na cestu stáda pakoní (asi 2 milióny zvierat), zebier (400-tisíc) a gaziel (200-tisíc). Ich cesta trvá približne 2 mesiace, na sever sa vracajú späť okolo októbra-novembra.

NÁRODNÝ PARK LENÇÓIS MARANHENSES, BRAZÍLIA

www.youtube.com

LENÇOIS MARANHENSES, BRAZIL: A DESERT with a THOUSAND LAGOONS - ALL sights

Národný park Lençóis Maranhenses, ležiaci na severnom pobreží Brazílie, nie náhodou dostal prezývku „brazílska Sahara“. Tu totiž nenájdete obvyklé bujaré lesy. Hoci z času na čas sa duny na pobreží zaplnia rastlinami, väčšinou predsa len svietia snehobielo na 155-tisíc hektároch. V daždivom období sa v parku ponúka neopakovateľný jav: keďže pod pieskom sa nachádzajú skalnaté, nepriepustné horniny, dažďová voda nemá kam odtiecť, a preto medzi dunami vznikajú lagúny.

NÁRODNÝ PARK SÁGARMANTHA, NEPÁL

www.youtube.com

Nepal In 4K - Country Of The Highest Mountain In The World | Scenic Relaxation Film

Hlboko v Himalájach sa nachádza Národný park Ságarmantha, ktorého väčšina leží vo výške tritisíc metrov nad morom. Turistom sa ponúka pohľad na najrozmanitejšie prírodné krásy: od hlbokých údolí a roklín až po obrovské ľadovce.

Súčasťou parku je aj nepálska časť Mount Everestu (Ságarmantha je meno hory v nepálčine – pozn. red.). Hoci spomedzi spomenutých parkov práve sem je najzložitejšie sa dostať, námaha stojí za to: prídu si na svoje milovníci turistiky aj horolezectva, a popritom môžu zazrieť také zriedkavé druhy zvierat, ako sú kabar pižmový či himalájsky čierny medveď.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky: pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET