​5 nezvyčajných schodov na Zemi, ktoré sa oplatí zdolať

Pocítime svoje stehná.

Hoci primárnou funkciou schodov je uľahčiť ľuďom pohyb, nepochybne existujú aj majstrovské diela, ktoré sú vizuálne ohromujúce. Ukážeme vám päť schodísk z celej planéty, ktoré vďaka práci architektov zároveň skrášľujú mestskú krajinu.

TIGER & TURTLE MAGIC MOUNTAIN − NEMECKO

Jedno z najzaujímavejších nemeckých schodísk, horská dráha Tiger & Turtle Magic Mountain, vedie cez mesto Druisburg severne od Kolína nad Rýnom. Navrhli ju Heike Mutterová a Ulrich Genth. Na zdolanie slučky budete potrebovať trochu sily, ale tí, ktorí to zvládnu, sa na schodisku od nemeckých architektov dočkajú nádherného výhľadu a poriadneho tréningu.

​PLAVIDLO − SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ

Hlbiny newyorskej metropoly zdobí skupina interaktívnych sôch s názvom Vessel, spletitá sieť schodísk a schodíkov. Štruktúra, ktorú navrhol Thomas Heatherwick, bola navrhnutá tak, aby vytvárala harmóniu a rovnováhu prostredníctvom vertikálnych kovových a sklenených mriežok. Návštevníci sa na vrchol štruktúry, ktorá je vysoká takmer 46 metrov, môžu dostať pešo, alebo výťahom.

​HORA NEBESKEJ BRÁNY – ČÍNA

Národný park Tianmen Mountain v juhovýchodnej Číne je známy svojimi obrovskými skalnými útvarmi a prírodnými pokladmi. Schodisko „Nebeská brána" umožňuje návštevníkom vystúpiť na skutočne jedinečnú skalnú stenu a vo výške 131 metrov ponúka úchvatný výhľad na okolité rokliny.

​CHAND BAORI − INDIA

Fontána Chand Baori stojí na severe Indie v dedine Abhaneri neďaleko Džajpuru. Systém 13-poschodových hlbokých studní postavený na prelome 8. a 9. storočia pozostáva z 3 500 schodov a bol navrhnutý na zhromažďovanie dažďovej vody v čase sucha. Studňu dal postaviť kráľ Čanda, vládca dynastie Nikumbha, a dnes sa využíva najmä ako miesto stretnutí a turistická atrakcia.

​PIEDRA DEL PEÑOL − KOLUMBIA

Na severozápade Kolumbie, asi 65 km od mesta Medellín, stojí monolit známy ako Piedra del Peñol. Najvyšší bod tohto skalného útvaru, ktorý vznikol pred 70 miliónmi rokov, je vysoký 200 metrov a vedie k nemu 650-stupňové schodisko na vyhliadku na vrchole. Skala bola pred príchodom španielskych conquistadorov posvätným miestom pre indiánov a dnes je turistickou atrakciou.

(Architectural Digest)

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET