Zaujímavosti budovy Ríšskeho snemu v Berlíne

Reichstag, budova Rišskeho snemu, je jedna z hlavných dominánt Berlína. K tejto budove sa však viaže aj viacero zaujímavostí, ktoré je dobré vedieť, ak sa do hlavného mesta Nemecka chystáte vydať.

Foto: Pixabay

Termín Reichstag pôvodne znamenal len parlament, až neskôr sa tak začala nazývať aj samotná budova. Hoci dolná komora nemeckého parlamentu sa od druhej svetovej vojny nazýva Bundestag, ikonická stavba si zachovala pôvodný názov Reichstag alebo Reichstaggebäude.

Bronzový nápis

Foto: unsplash

Nápis „Dem Deutschen Volke“, v preklade „Nemeckému ľudu“, zdobí fasádu Reichstagu od roku 1916. Umiestnili ho tam po vyše 20 rokoch od kolaudácie objektu aj preto, aby počas prvej svetovej vojny pomohol znovu nastoliť dôveru nemeckého ľudu vo vládu. Nápis meria 16 metrov, písmená sú vysoké 60 centimetrov. Vyrobili ich z dvoch vojnových bronzových diel cisára Viliama II.

Zabalený Reichstag

Foto: Jean Claude Christo

V lete 1995, krátko pred začiatkom rekonštrukčných prác, zahalila impozantnú budovu látka bielej farby. Postarali sa o to americký konceptuálny umelec bulharského pôvodu Christo a jeho partnerka Jenne-Claude, ktorých preslávilo balenie slávnych diel svetovej architektúry. Inštaláciu si za dva týždne pozrelo viac ako päť miliónov návštevníkov.

Obed v Parlamente

Foto: Feinkorst Kaefer

Reichstag je jediným parlamentom na svete, v ktorom sa nachádza aj verejná reštaurácia. Nájdete ju v bezprostrednej blízkosti sklenenej kupoly. Stôl si však treba rezervovať v dostatočnom časovom predstihu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET