Aj Island môže zaviesť turistickú daň

V poslednom období sa často rozoberalo, že Benátky nezvládajú nápor turistov, ktorí v meste strávia iba jeden deň a preto mesto budúci rok zavedie turistickú daň. Teraz nad zavedením dane z cestovného ruchu uvažuje aj islandská vláda.

Foto: Alex He / unsplash

Vulkány, gejzíry, pohoria a zelená krajina Islandu lákajú čoraz viac turistov. Hoci ostrov je relatívne malý, magazín Time Out informuje o tom, že počet turistov sa tu za uplynulé desaťročie zvýšil o 400 percent. V súčasnosti navštívi krajinu ročne zhruba 2,3 miliónov turistov.

Pandémia samozrejme aj v prípade Islandu znamenala pokles v počte návštevníkov, ten však po skončení pandémie zmizol: v roku 2022 navštívilo krajinu 1,7 milióna ľudí.

Foto: Shutterstock

Vodopád Skogafoss na Islande

Pre ekonomiku krajinu je množstvo cestovateľov veľmi priaznivé, pre prírodné krásy však už menej. O zavedení turistickej dane začala vláda uvažovať aj preto, lebo množstvo turistov znamená nápor pre infraštruktúru i služby v krajine. Je teda otázne, či je takéto číslo udržateľné.

ROZHODUJÚCIM FAKTOROM VŠAK BOLA OCHRANA PRÍRODNÉHO BOHATSTVA. ISLAND BY DO ROKA 2040 CHCEL DOSIAHNUŤ ÚPLNÚ UHLÍKOVÚ NEUTRALITU, ČO PODPORUJÚ MIESTNE SPOLOČNOSTI I SEKTOR CESTOVNÉHO RUCHU RÔZNYMI NARIADENIAMI, KTORÉ SÚ ŠETRNÉ K PRÍRODE.

O výške dane ešte nie sú známe bližšie informácie, premiérka Katrín Jakobsdottir však všetkých ubezpečila, že netreba sa obávať obrovských súm. Táto čiastka sa pravdepodobne prejaví vo forme miestnej (mestskej) dane, ktorú musí návštevník zaplatiť za každú noc strávenú na Islande.

PENIAZE BY MINULI NA UDRŽATEĽNÉ PROJEKTY

Foto: Shutterstock

Stykkkisholmur, západný Island

Podľa plánov by zisky z tejto dane išli na podporu infraštruktúry a sektoru služieb, napríklad na rozvoj hromadnej dopravy a udržateľných, zelených projektov. Okrem toho by z týchto peňazí hradili nápravu škôd spôsobených turistami.

Island ráta s tým, že zavedenie dane môže odradiť zopár ľudí, ale ak niekto naozaj chce vidieť bohatú prírodu, úchvatné vodopády a vriace gejzíry tohto ostrova, tak toto nariadenie určite nebude pre neho neprekonateľnou prekážkou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET