Vydajte sa na Zbojnícke chodníčky

A aby sme boli úplne presní, vydajte sa na náučný chodník Zbojnícke studničky. V daždivej jeseni sa tipy na výlety obmedzujú, toto miesto je však otvorené celoročne a téma vody tu naberá mnoho podôb.

Foto: Región Gron

Náučný chodník Zbojnícke studničky existuje už od roku 2016 a je výborným tipom na asi 10 km prechádzku v okolí Novej Bane pri Žarnovici. Zobrať môžete aj deti, nadviazať na druhý náučný chodník s názvom Zvonička a trochu viac sa dozvedieť všetko možné o vode v prírode a k tomu zaučiť deti do základov ferratového lezenia.

Deväť zbojníckych zastavení

Foto: Región Gron

Na začiatok náučného chodníka sa dostanete severne od Novej Bane, smerom na Štále. Odbočte na Tajch, kde chodník začína. Čaká vás asi dva a pol hodinová prechádzka, pričom prvá zastávka vám viac povie o vode na planéte, ktorá vďaka nej dostala prezývku modrá. Pri zastávke mokraď sa dozviete o dôležitosti mokradí ako spomaľovačov rýchlosti vody, čím obmedzujú záplavy a eróziu, ako aj to, ako fungujú tieto prírodné čističky vody. Zároveň sa chodník venuje téme vyparovania vody.

V doline Suchého potoka sa zastavíte na mieste Jarmila, kde sa nachádza vodná nádrž a viac sa dočítate o tvorbe a typoch oblakov. Pri Lipinskej studničke sa naučíte ako vznikajú zrážky a pri Johanskej studničke zas to, aké typy zrážok existujú.

Ďalšie zastavenie sa okrem povrchovej vody venuje aj samotným zbojníkom. Tu sú totiž samotné Zbojnícke studničky a miesto, kde v minulosti fungovala skupina plieniaca okolie Pohronia a Požitavia.

Pri Hraškovej studničke sa k interaktívnemu učeniu o vode pridá téma podpovrchového odtoku, jaskýň a kvapľov.

V téme vody pokročíme na Prednom Šarvíze rozoberaním malého a veľkého kolobehu vody v prírode, až doputujeme k poslednej zastávke s témou „zásoby vody na Zemi“. To už sme v lokalite Kohútovo – Rovienka.

Zvonička s detskou feratou

Foto: Bufet a Ferrata Zvonička Nová Baňa

Na záver chodníka sa vám ponúkne rozšírenia vášho výletu o Náučný chodník Zvonička. S piatimi tabuľami na šiestich kilometroch je najkrajším miestom tohto okruhu zastávka Háj s turistickou rozhľadňou. Ale už na pútnickom mieste Kohútovo máte zaujímavú atrakciu. Mesto Nová Baňa sa rozhodlo pretvoriť toto miesto na zónu aktívneho oddychu.

Detský via ferratový areál vám ponúkne mosty, lanové siete, či sokolie hniezda. Deti sa budú učiť pohybu v horách na skalách, motorike, prekonaniu samého seba, i prekonaniu strachu z výšok. Na takmer 300 metrovej vzdialenosti sú malé ferraty vybudované na malých skalných masívoch v strmom lesnom prostredí. Ponúkajú chôdzu a balans na lanách, sieťach, pochôdznych agátových kmeňoch a skalnom lezení.

Via ferraty sú rozdelené v troch sektoroch „Gitara“, „Sokolie hniezda“ a „Zvonička“. Ak teda zostáva v deťoch veľa energie, či nie ste moc na dlhé prechádzky, do Novej Bane sa aj v tomto prípade stále oplatí prísť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET