Objavte žihľavu v kuchyni: Zo záhrady rovno na tanier

Už Rimania ju používali proti reume, pridávali ju dobytku do jedla, aby odohnala zlých duchov alebo ju zakopávali do rohu poľa, aby ho chránili pred hmyzom či vtáctvom.

Foto: Unsplash / Paul Morley

Žihľava býva často vnímaná ako nepríjemná burina kvôli svojim pŕhlivým vlastnostiam. Skrýva však tajomstvo, ktoré postupne objavuje čoraz viac kulinárskych nadšencov: je to až neuveriteľne všestranná a výživná rastlina, ktorá dokáže ozvláštniť každé jedlo.

Vitamínová bomba

Je plná výživných látok a vitamínov, ako vitamín B, C, provitamín A. Ako každá rastlina obsahuje chlorofyl, serotonín známy ako hormón šťastia, kyselinu kremičitú a triesloviny, ktoré zlepšujú imunitu. Má v sebe užitočné živiny, ktoré z nej robia liečivú bombu.

Kulinárske využitie:

Žihľava je charakteristická bohatou, zemitou chuťou pripomínajúcou špenát alebo kel, čo z nej robí všestrannú prísadu v kuchyni. Tu je niekoľko tipov, ako začleniť žihľavu do varenia:

1. Žihľavová polievka: Cibuľu, zemiaky a cesnak nakrájajte na drobno a spolu s nadrobno nakrájanou žihľavou restujte na oleji cca 5 minút. Zalejte vývarom, pridajte zemiaky, prípadne bylinky na ochutenie a varte, kým zemiaky nie sú uvarené. Nakoniec dohladka rozmixujte. Jednoduché!


2. Žihľavové pesto: Vo svojom obľúbenom recepte na pesto vymeňte tradičnú bazalku za blanšírovanú žihľavu. Zmiešajte ju s cesnakom, píniovými orieškami, parmezánom, olivovým olejom a citrónovou šťavou, aby ste získali chutnú zmes, ktorá sa dobre hodí k cestovinám, grilovanému mäsu alebo chrumkavému chlebu. Slovenskou alternatívou je pesto, do ktorého okrem žihľavy dáte vlašské orechy, nastrúhaný bežný syr a slnečnicový olej.

3. Žihľavové rizoto: Na konci varenia svojho osvedčeného receptu na pravé talianske rizoto doň pridajte blanšírovanú žihľavu. Drobná zmena, ktorá nadchne a prinesie vášmu jedlu farbu!

4. Žihľavový čaj: Sušené listy žihľavy ponorte do horúcej vody, aby ste si pripravili upokojujúci bylinkový čaj, o ktorom sa hovorí, že má detoxikačné a protizápalové vlastnosti. Pre osvieženie pridajte med alebo citrón podľa chuti, výborne však chutí aj bez doplnkov.

5. Žihľavové pyré: Očistený zeler a zemiaky nakrájajte na malé kúsky a uvarte v posolenej vode. Keď je zelenina mäkká, sceďte ju, vysypte do mixéra, pridajte maslo, čerstvé lístky žihľavy (prípadne púpavy), korenie podľa chuti a rozmixujte podľa potreby. Výborná príloha k čomukoľvek.

Žihľavové tipy:

Ako na žihľavu tip 1: Žihľavu sušte na tienistom mieste čo najrýchlejšie, aby ostala zelená.

Ako na žihľavu tip 2: Ako nakrájať žihľavu a pritom sa nepopŕhliť? Schovajte ju do utierky a poriadne po nej prejdite pár krát valčekom. Narušíte tak jej pŕhlivé chĺpky, a potom ju ľahko nakrájate aj bez rukavíc.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET