Toto ste o svojom aute možno netušili: v zime tankujete iné palivo

Keď sa zastavíte natankovať na servisnej stanici Slovnaft, zmenu nepocítite – ale vaše auto áno.

Foto: Shutterstock

Aby naše telá dobre fungovali, odborníci na výživu odporúčajú jesť čo najviac sezónneho ovocia a zeleniny. Príroda to totiž zariadila tak, aby sa nám dostali vždy tie živiny, ktoré najviac potrebujeme. U palív je to podobne – ale o naše autá sa nestará príroda, ale spoločnosť Slovnaft.

Sezónne zimné palivá

Foto: Slovnaft

Jediná slovenská rafinéria prispôsobuje zloženie svojich palív trikrát ročne. Od polovice novembra je to zmena palív na zimnú sezónu. Všetky palivá, benzíny aj nafta, majú rovnaké čistiace účinky EVOTECH formuly a palivá EVO Plus vždy zaručia trojitý účinok na hladký a ekologický chod motora s dlhou výdržou. Benzíny majú vždy znížené trenie, kým u nafty je to vyššie cetánové číslo. Oba druhy palív majú zvýšený obsah aditív.

Od polovice novembra do konca februára však sezónne palivá pomáhajú, aby ste aj za tých najextrémnejších podmienok svoje auto naštartovali a motor pracoval hladko aj za ťažkých zimných podmienok pri teplotách aspoň do -20 °C. Všetko samozrejme závisí aj od vášho spôsobu jazdenia v zime.

Benzín a nafta na jar, jeseň a v lete

Foto: Slovnaft

Motorové palivá majú, na rozdiel od prírody, tri ročné obdobia. Okrem zimy je to leto, trvajúce od začiatku mája do konca septembra. Vtedy do vozidiel tankujete letné zmesi. A potom je tu jar spoločne s jeseňou, kedy tankujete prechodné palivá. Ich sezóna trvá od začiatku marca do konca apríla a od začiatku októbra do polovice novembra. Palivá sú vždy prispôsobené na maximum meniacim sa ročným obdobiam, čo je špecifikum našich zemepisných šírok.

Pestrosť ročných období si teda u motoristov berie svoju daň – musíte na zimu meniť pneumatiky a podľa sezóny sa mení aj palivo – to sa však chvalabohu deje automaticky a nemá vplyv na naše peňaženky.

Ako tankovať zimné palivá

Hoci na čerpacej stanici pri tankovaní nič nezbadáte, predsa je tu jedno odporúčanie, ktoré sa hodí na zimné obdobie. Hoci dobrou radou je v zime jazdiť na čo najplnšiu nádrž, prvé tankovanie zimných palív by ste mali urobiť do čo najprázdnejšej nádrže. Tak sa totiž prechodné a zimné palivá nezmiešajú a naplno využijete ich potenciál sezónnosti.

Foto: Pixabay

Podobne je tomu pri zmesi do ostrekovačov. Ak potrebujete, aby systém nezamrzol, najprv úplne vyprázdnite nádržku s letnou zmesou, kým doplníte zimné kvapaliny na tak potrebnú dobrú viditeľnosť cez predné sklo.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET