Sneží v celej Európe: kde musíte mať aké zimné pneumatiky a reťaze

V každej krajine platia iné pravidlá.

Foto: Shutterstock

Sneh spôsobuje problémy vo viacerých európskych krajinách. V Rakúsku zaznamenali výpadky elektrickej energie, v Nemecku, vo Švajčiarsku a dokonca aj v Česku vznikali dopravné zápchy. Ak sa v nasledujúcich dňoch chystáte na cestu autom do zahraničia, mali by ste vedieť tieto pravidlá.

Foto: unsplash

Skôr než vyrazíte na cestu v zime, je dobré sa informovať, aké predpisy platia v danej krajine pre používanie zimných pneumatík a snehových reťazí.

Hoci polícia nekontroluje pneumatiky všade, ak vás predsa chytia v aute, ktoré nevyhovuje pravidlám, vysoká pokuta vás neminie. Nehovoriac o poistných spoločnostiach, ktoré si zistia každý detail prípadnej nehody.

Foto: unsplash

Albánsko sa stáva čoraz obľúbenejšou destináciou a ak cestujete tam autom, je dôležité vedieť, že v tejto krajine nie je povinné používanie zimných pneumatík. Na druhej strane snehové reťaze sú povinnou výbavou vozidla v období od 1. novembra do 30. apríla.

V Rakúsku sú predpísané zimné pneumatiky s minimálnou hĺbkou dezénu štyri milimetre a s označením M+S. Táto povinnosť platí v celej krajine od 1. novembra do 15. apríla. Okrem toho je potrebné mať v aute aspoň dve snehové reťaze na hnacie kolesá. Policajné orgány v Rakúsku kontrolujú nielen typ pneumatík, ale aj spomínané snehové reťaze.

V Česku tiež platí povinnosť používať zimné pneumatiky s minimálnou hĺbkou dezénu štyri milimetre, a na označených úsekoch sú od 1. novembra do 1. apríla povinné aj snehové reťaze.

V Bosne a Hercegovine je v období od 1. novembra do 15. apríla potrebné mať celoročné pneumatiky alebo snehové reťaze, a je nutné mať v aute aj lopatu na sneh a tiež snehové reťaze – a to aj v prípade, ak má vozidlo zimné pneumatiky.

Naopak, v Bulharsku je od 1. novembra do 31. marca používanie zimných pneumatík len odporúčané, ale snehové reťaze nemožno nechať doma: patria k povinnej výbave vo všetkých autách.

Vo Francúzsku nie sú zimné pneumatiky povinné, ale v niektorých oblastiach – najmä na horských cestách vedúcich k lyžiarskym strediskám – budete pravdepodobne radi, že ich máte so sebou. Na týchto územiach sú povolené aj snehové reťaze.

Foto: unsplash

V Poľsku zákon nepredpisuje používanie snehových reťazí, len ich odporúča. Na cestách vedúcich k lyžiarskym svahom by ste ich mali mať, pretože niektoré trasy sú bez zimných pneumatík (a niekedy aj bez snehových reťazí) neprejazdné .

V Chorvátsku je povinné používať zimné pneumatiky s minimálnou hĺbkou dezénu štyri milimetre pri námraze alebo na miestach, kde sú cesty pokryté ľadom alebo snehom. V aute musia byť aj lopata na sneh a snehové reťaze.

V Macedónsku pravidlá nepredpisujú zimné pneumatiky, ale od 15. novembra do 15. marca musí byť v každom aute snehová reťaz.

V Čiernej Hore sa od 15. novembra do 31. marca nevyhnete používaniu zimných pneumatík.

Ak cestujete do Nemecka, musíte mať na všetkých nápravách svojho auta namontované zimné alebo celoročné pneumatiky, a tiež aj lopata na sneh a snehové reťaze musia byť v aute.

Foto: unsplash

Hoci v Taliansku platia v jednotlivých regiónoch odlišné pravidlá, na cestu sa oplatí vydať na zimných pneumatikách. Ich používanie nie je povinné, ale od 15. októbra do 15. apríla na niektorých cestách ich musíte mať. Podobne je to aj so snehovými reťazami, aj keď nie sú povinné všade, na niektorých územiach možno dostať pokutu za ich absenciu.

Ak by ste sa náhodou vybrali do Ruska, nezabudnite, že v krajine sú povinné zimné pneumatiky aj snehové reťaze.

V Rumunsku nie je potrebné jazdiť so zimnými pneumatikami, ale zas pneumatiky na aute musia vyhovovať zimným podmienkam. Čo to presne znamená, je ťažké určiť, ale isté je, že podľa úradov pneumatiky s hĺbkou dezénu menšou ako dva milimetre ich nespĺňajú.

Foto: unsplash

Na prekvapenie ani vo Švajčiarsku nie je povinné používať zimné pneumatiky. Podobne ako v Rumunsku však aj tam vyžadujú, aby pneumatiky na aute vyhovovali zimným podmienkam – čo v prípade letných pneumatík celkom neplatí. Okrem toho vo Švajčiarsku existujú tabule upozorňujúce na povinné používanie zimných pneumatík a snehových reťazí, pre istotu je preto lepšie vyraziť na cestu so zimnými pneumatikami.

V Srbsku platí od 1. novembra do 1. apríla povinnosť mať zimné pneumatiky s hĺbkou dezénu presahujúcou štyri milimetre a môžu kontrolovať aj prítomnosť snehových reťazí.

V Slovinsku by ste od 15. novembra do 31. marca mali mať so sebou zimné pneumatiky, lopatu na sneh a snehové reťaze.

Na Ukrajine nie je povinné používať zimné pneumatiky.

Foto: unsplash

Ak radšej zostanete doma: na Slovenskunie sú povinné zimné pneumatiky, ale podľa zákona na úsekoch pokrytých súvislou vrstvou ľadu alebo snehu je povinné mať pneumatiky s označením M+S.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET