Päť kórejských pouličných jedál, ktoré vás zahrejú do zimy

Skutočnú mrazivú a zasneženú zimu nezažívame len v Európe a Kanade, ale aj v ázijskom Japonsku a Kórei. Práve v poslednej spomenutej krajine sa naučili bojovať so zimou originálnym spôsobom – jedlom. Tunajšie pouličné stánky s jedlom so zimou nezatvárajú, naopak, prekypujú originálnymi jedlami.

Foto: Shutterstock

Zimná Južná Kórea láka aj návštevníkov z celého sveta. Miesta ako Palác Gyeongbokgung, festivaly lampiónov, svetla, lovu rýb, ale aj skvelá lyžovačka. To všetko podčiarkuje trojmesačnú skutočne tuhú zimu s množstvom snehu. A na tú potrebujete kopu energie. Kým Škandinávci bojujú s tmou a zimou hygge, Kórejčania z ulíc neodchádzajú domov, ale nachádzajú na nich gastronomické potešenie.

Kaprí chlieb - bungeoppang

Aj v Južnej Kórei je kapor v zime bežný. No s rybou má spoločný len svoj tvar. Toto lístkové cesto v tvare ryby je plnené fazuľovou plnkou a celé je to vypražené dohneda. Chrumkavé zvonka, jemne sladké zvnútra a bude vás to stáť asi len jedno euro a päťdesiat centov. Plnky sa dobou vyvíjali, a tak si môžete dať aj menej exotickú nutelovú.

Buchty na pare – hoppang 

Ani druhé z jedál na juhokórejských uliciach nebude slovenskému cestovateľovi neznámou. Možno len jeho plnka. Naše klasické buchty na pare sa tu bežne predávajú na ulici. Rozdiel je vnútri, keďže plnky nie sú sladké, ale slané. Horúce buchty sú plnené pizzovou, karí, zeleninovou plnkou alebo plnkou z červenej fazule. Za jeden kus zaplatíte asi 75 centov.

Chlieb vo vajci – gyeranppang

Paralely so Slovenskom na kórejských uliciach sa ešte nekončia. Klasika v podobe chleba vo vajci má aj svoju ázijskú podobu, len obrátenú - vajce v chlebe. Chutí mierne nasladko a podobá sa skôr volskému oku zapečenému na malej žemli. Jeden kus stojí opäť len okolo jedného eura, ale na to, aby ste sa najedli, ich budete potrebovať určite viac.

Kórejské pečené kurča - yangnyeom-tongdak

Ak potrebujete zahnať väčší hlad a zároveň sa zohriať trochou čili, odporúčame KFC. A nie, nejde o sieť rýchleho občerstvenia, ale niečo, čo Kórejčania takto nazvú v preklade do angličtiny – Korean fried chicken. Kórejské pečené kurča sú kúsky kuracieho mäsa servírované na ulici na paličke, sú marinované v korenenej omáčke s cesnakom, arašidmi, čili a medom. Chutí to tak dobre, ako to znie, a vzhľadom na nízku cenu, podobne ako pri iných miestnych pouličných jedlách, si ich hneď kúpte niekoľko.

Plnené škoricové palacinky – hotteok

Najsladšou odmenou po dni v kórejskej zime pre vás bude hotteok. Táto kórejská palacinka sa umiesi do tvaru gule a do cesta sa pridá cukor či med, škorica a nasekané orechy. Z vypraženého cesta sladká lepkavá náplň rada vyteká, a tak buďte opatrní, no chuť si zamilujete tak, ako ju viac než dvesto rokov milujú Kórejčania, odkedy im ju priniesli čínski vojaci, keď pochodovali Soulom. Jedna palacinka opäť stojí menej než euro a nabije vás potrebnými kalóriami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET