9 európskych destinácií na zimné obdobie

Aj v zime sa oplatí cestovať po starom kontinente.

Foto: Shutterstock

Väčšina ľudí preferuje cestovanie v letnom období, hoci európske mestá ponúkajú nezabudnuteľné zážitky aj v zimných mesiacoch. Dokonca sú destinácie, ktoré sú najkrajšie práve v zime.

V zime sa do mnohých európskych mestách dostanete lacnejšie, navyše vôbec neplatí, že ku koncu roka sa môžete zúčastniť len podujatí v interiéri. Časopis Condé Nast Traveler pozbieral také európske mestá, v ktorých sa vám počas zimnej návštevy určite nebude cnieť za letom.

BENÁTKY, TALIANSKO

Foto: Shutterstock

V zime v Benátkach nenarazíte na dlhé rady a davy turistov. V tomto období môžete najviac pochopiť, prečo tomuto mestu dali v minulosti meno „La Serenissima“ (Najpokojnejšia): v kanáloch ponorených do hmly pokojne tečie voda. Ak náhodou máte šťastie aj na sneženie, na Námestí Svätého Marka sa budete cítiť ako v rozprávke.

BRUGGY, BELGICKO

Na návštevu jedného z najzachovalejších stredovekých miest Európy je obdobie sviatkov ideálnym termínom. Užívajte si sviatočnú atmosféru počas prechádzky medzi upravenými, farebnými domčekmi pri vianočnom osvetlení. Kľukaté uličky s mačacími hlavami sú vskutku rozprávkové. Ak vám začne byť zima, dajte si skvelú belgickú horúcu čokoládu v historickej kaviarni Craenenburg Café.

INTERLAKEN, ŠVAJČIARSKO

Intelaken je výbornou lokalitou pre všetkých, ktorí neradi sedia zavretí niekde medzi štyrmi stenami. Nie náhodou sa považuje za „hlavné mesto dobrodružstva“ vo Švajčiarsku: okrem lyžovania tu môžete vyskúšať aj paragliding, alebo si môžete na hodinu zarezervovať curlingové ihrisko, či prihlásiť sa na zimnú plavbu na kajaku na jazere Brienz.

TALLINN, ESTÓNSKO

Pôvabné hlavné mesto Estónska, Tallinn akoby vymysleli na zimné obdobie. Zasnežené stredoveké hradby, historické kostoly a drevené búdky predajcov len vystupňujú sviatočnú atmosféru, ktorú dotvárajú vianočné trhy s bohatou ponukou vareného vína a remeselných výrobkov.

NORIMBERG, NEMECKO

Nemecké vianočné trhy sú veľmi populárne - a to oprávnene. Norimberg však často chýba v rôznych rebríčkoch, hoci Christkindlesmarkt so stáročnými tradíciami je naozaj výnimočné podujatie.

Trhy očakávajú návštevníkov perníkmi, ručne vyrobenými darčekmi a jazdami na fiakri. Samozrejme, čaro Norimbergu nemizne po skončení sviatočného obdobia, v meste nájde unavený cestujúci množstvo kvalitných reštaurácií, štýlových hotelov a viacero wellness centier.

ROVANIEMI, FÍNSKO

Ak sa povie zima, nesmieme zabudnúť na domov Santa Clausa, teda Rovaniemi. K tomuto fínskemu mestečku sa dokonale hodí prívlastok rozprávkový, lebo dedinku Santa Clausa vybudovali presne týmto cieľom.

Avšak Rovaniemi má aj iné lákadlá: mesto je plné sobích fariem, môžete si vyskúšať psie záprahy so psami husky, a samozrejme môžete si obuť aj korčule. Po športovom vyžití môžete obdivovať polárnu žiaru aj z útulného dreveného domčeka Arctic TreeHouse.

KODAŇ, DÁNSKO

Z Dánska pochádza životný štýl hygge a pocit útulného domova budete mať v celom meste. Ulice Kodane ponúkajú krásne zážitky, od pekární cez zámky až po sochu Malej morskej víly. Samozrejme, ani v Kodani nie je núdza o kvalitné hotely a reštaurácie s Michelinovou hviezdou.

ĽUBĽANA, SLOVINSKO

​Hlavné mesto Slovinska je ideálnou zimnou destináciou už aj z hľadiska svojej polohy. Farebné budovy starého mesta sú v tomto čase plné vianočných svetiel a keď sa unavíte počas prechádzky, v kaviarňach pri rieke si môžete vychutnať aj krásny (zasnežený) výhľad na mesto.

BUDAPEŠŤ, MAĎARSKO

Aj Budapešť je v zimných mesiacoch čarovná. Turistov v tomto období láka okrem vianočných trhov aj zamrznuté nábrežie Dunaja, útulné kaviarne a samozrejme vynikajúce termálne kúpele.

AMI MÉG ÉRDEKELHET