Sose gondolnád, melyik európai ország veri a világot gyümölcs- és zöldségfogyasztásban

Photo by Jacopo Maia on Unsplash

Meglepő, de egy új felmérés során kiderült, hogy nem a magasabb jövedelmű országokban fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta fél kiló zöldséget vagy gyümölcsöt lenne érdemes fogyasztanunk. Mutatjuk, melyik európai ország áll az élen ebben a mutatóban!

A világátlag (216 kg) jóval az ajánlott mennyiség fölött van, amitől a Szlovákiában mért érték jócskán elmaradt. Mutatjuk, hogyan néz ki a vizsgált európai országok egy főre jutó éves átlagos gyümölcs- és zöldségfogyasztása a legfrissebb, 2020-as adatok alapján:

  1. Albánia – 529 kg
  2. Horvátország – 427 kg
  3. Törökország – 388 kg
  4. Görögország – 298 kg
  5. Románia – 256 kg
  6. Ukrajna – 226 kg
  7. Olaszország – 226 kg
  8. Szerbia – 226 kg
  9. Magyarország – 154 kg
  10. Lettország – 153 kg
  11. Norvégia – 152 kg
  12. Csehország – 145 kg
  13. Ciprus – 141 kg
  14. Szlovákia – 129 kg
Photo by Alex Meier on Unsplashselective focus photography of displayed basket of fruits

Albániát világszinten is csak Guayana előzi meg ebben listában, a két ország után pedig Kína és a Dominikai Köztársaság következik. A mutató végén Afrika legszegényebb országai állnak, ahol egy főre vetítve évi 20 kiló zöldség-gyümölcs sem fogy el.

Photo by Tom Brunberg on Unsplashvegetables and fruits display

Ez pedig azért is elkeserítő, mert a túl kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához, és évente mintegy hárommillió ember haláláért felelhet világszerte – állapították meg az amerikai Tufts Egyetem kutatói.

Azokban az országokban és régiókban, ahol az emberek kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, sokkal magasabb arányban következnek be szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozások - állapította meg ezt is az Egyetem.

Valójában minden gyümölcs egészséges és tápláló, de vannak köztük olyan specifikus fajták, amelyek nagy mértékben javíthatják a szív egészségét is. Több kutatás is kimutatta már, hogy a gyümölcsökben gazdag étrendeknek erős szív- és érrendszeri védőhatása van.

Egészséges és szépítő smoothie-k az útra

Photo by Giorgi Iremadze on Unsplashgreen liquid in clear drinking glass with straw

Egy jó tipp a több zöldség-és gyümölcsbevitelre: készítsünk smoothie-kat a kedvenceinkből, amiket akár a reggeli órákban is elfogyaszthatunk étkezések mellé. Ezek garantáltan órákra feltöltenek minket energiával és vitaminokkal, és az elkészítésük sem igényel néhány percnél több időt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET