Mesevár a dombtetőn: Zólyom

vár
Fotó: Shutterstock

A Selmeci- és a Körmöci-hegység által körülölelt Zólyom igazán kivételes helyen fekszik. Bármelyik égtáj felé is indulunk el az országban, szinte biztos, hogy legfeljebb csak egy kis kitérőt kell tennünk ahhoz, hogy ezt a nagy múltú várost is útba ejthessük.

​Királyi rezidencia

Zólyom Szlovákia egyik legrégebbi városa, első írásos említése 1135-ből származik. Ikonikus látnivalója a város panorámáját meghatározó, már-már mesebeli hangulatúvár, melyet I. Lajos király 1370 körül építtetett egy kisebb domb tetején. Az uralkodó erdedetileg vadászkastélynak szánta, de annyira megszerette, és olyan sokat tartózkodott itt, hogy nyári rezidencia, azaz a királyi udvar alkalmi székhelye lett belőle. Ebben az időben nőtt meg a város jelentősége is, a hatalmas kiterjedésű Zólyom vármegye központja lett, és fejlődésnek indult a kereskedelme és a kézműipara is.

A gótikus és reneszánsz jegyeket is magán viselő épületegyüttes a kasztel típusú várak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a téglalap alakú zárt udvart mind a négy oldaláról két emelet magas palotaszárny fogja össze.

Napjainkban a vár a Szlovák Nemzeti Galéria egyik intézménye, az első emeletén egy gazdag képgyűjteményt találunk.

Fotó: Shutterstock

​Szent-Erzsébet templom

Zólyom legrégebbi egyházi épülete a Szent-Erzsébet római katolikus templom, melyet a 13. század közepén építettek. Az eredetileg korai gótikus stílusú szentély az elmúlt évszázadok során több átalakításon esett át, de a gótikus keresztboltozat máig látható. A templomban megtekinthető egy 1621-ből származó kő keresztelőmedence és két nemesi címerrel ellátott reneszánsz sírfelirat is. A 18. században az eredeti kápolna helyén épült meg a Hétfájdalmú Szűz Mária-kápolna, ahol három reneszánsz-barokk oltár található.

Szállodából lett színház

A Jozef Gregor Tajovskýról elnevezett színház épülete Zólyom egyik építészeti ékköve. A 19. századi épület klasszikus felosztású homlokzatát szecessziós ornamentika díszíti. Érdekesség, hogy eredetileg nem színháznak épült, egykor a zólyomi Grand Hotel működött itt. 330 főt befogadó nézőterével a besztercebányai kerület egyik legnagyobb színháza, amelyet kiváló társulatának és izgalmas repertoárjának köszönhetően azonban az egész országban jól ismernek.

Fotó: Shutterstock

Pusztavári tanösvény

Zólyom első vára a Pusztavár volt, amelynek romjai csaknem nyolc hektáron terülnek el. Szlovákia és egyben Európa legnagyobb kiterjedésű várromjai közé tartozik. Az egész építmény jelképe az egykor monumentális toronykapu. 1992 óta kiterjedt régészeti kutatás folyik Pusztaváron, ahol a korai bronzkorból származó, kőfallal megerősített település nyomaira bukkantak. A várrom egész területét, beleértve a régészeti kutatás helyszínét is, a nyilvánosság előtt is megnyitották és a Pusztavári tanösvény is a várromhoz vezet.

www.youtube.com

Felföldi tájoló, Zólyom

​Boróka-erdei arborétum

Az európai viszonylatban is egyedinek számító arborétum (Borová hora) Zólyomtól mintegy három kilométer távolságra található. Csaknem 50 hektárnyi területen 1965-ben alakították ki. Az arborétum egy rendkívül értékes rózsagyűjteménnyel – azaz rozáriummal – is büszkélkedhet, ahol 800-féle rózsát csodálhatunk meg. Itt őrzik az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén, illetve később Csehországban és Szlovákiában nemesített fajtákat, de találhatók itt más országokból származó ellenálló rózsák is. Az arborétum területén egy üvegház is van, ahol ugyancsak nem mindennapi látnivalóra bukkanunk: itt 700 kaktuszfajtát és egyéb szukkulenst tekinthetünk meg, amelyek főleg Dél-Amerikából és Mexikóból származnak. Az itt található gyűjteményeknek rendkívüli értéke van, ezért az arborétumot védett területnek nyilvánították.

AMI MÉG ÉRDEKELHET