2023-11-15
Dôraz na zelenú: 3 najudržateľnejšie európske destinácie
Španielsko je jedným z najpopulárnejších dovolenkových oblastí a turizmus je dôležitou súčasťou ekonomiky krajiny. Tento sektor má podiel na HDP zhruba 15%, no napriek tomu tu nezanedbávajú ani prírodu.
Španielsko pracuje na tom, aby spopularizoval aj cestovanie mimo sezóny, aby podporil aj cestovný ruch v menej populárnych mestách, a neustálymi investíciami podnecuje vytváranie ekologických foriem dopravy: rozširuje sieť cyklotrás, investuje do elektrických autobusov a vlakov.
OKREM TOHO VALENCIA ZÍSKALA TITUL ZELENÉ HLAVNÉ MESTO EURÓPY.
Valencia získala toto ocenenie vďaka početným udržateľným iniciatívam, ako napríklad vytváranie poľnohospodárskych oblastí blízko mesta, transformácia verejných priestorov v rozsahu zhruba 30 tisíc metrov štvorcových pre peších, zlepšenie vlakových spojení.
Foto: Visit Valencia
Mrazivá grónska krajina, tundra a v neposlednom rade polárna žiara z roka na rok láka viac a viac turistov. Viac návštevníkov však znamená aj viac problémov, ktoré turistická organizácia krajiny, Visit Greenland už roky skúša aktívne riešiť. Kladie obrovský dôraz na zachovanie miestnych prírodných hodnôt a na reguláciu turizmu.
Podľa časopisu Lonely Planet je Grónsko ideálnou voľbou pre tých, ktorých nevyľaká divoký kemping na ľadových pláňach Kangerlussuaq – odkiaľ je samozrejme prekrásny výhľad na hviezdnu oblohu a na polárnu žiaru.
Foto: Visit Greenland
Wales je jednou z prvých krajín sveta, kde bola ochrana prírody ustanovená aj zákonom. Tentoraz sa na rebríček dostal najmä kvôli kompletne obnovenej železničnej sieti.
Lonely Planet ocenil snahy krajiny na rozšírenie aktivít šetrných k planéte, ktoré nabádajú cestovateľov k tomu, aby navštívili romantické západné časti krajiny. Ďaleký Národný park Pembrokeshire bude v roku 2025 už vďaka vynovenej železničnej sieti ľahko dostupný, ale pre milovníkov prírody sa oplatí navštíviť aj hmyziu farmu Dr. Beynona.
Toto vedecké centrum a chránená krajinná oblasť je napríklad domovom prvej kaviarne v Spojenom Kráľovstve, ktorá sa zaoberá jedlým hmyzom. V Grub Kitchen sa návštevníci zoznámia s udržateľnými potravinami, a keď sa odvážia, môžu ochutnať aj svrčí koláč.
Foto: HoWL CRP, HoWLT and Dominic Vacher