2023-09-16
Burčiaková sezóna
V období od začiatku augusta, do konca septembra (a v niektorých oblastiach až do neskorej jesene) lemujú vinárske cesty stolíky plné misiek hrozna a fliaš s burčiakom. Ide o obľúbený nápoj najmä na juhozápadnom Slovensku, Morave a v Dolnom Rakúsku. Takmer všetci burčiak poznáme, mnohí sme ho ochutnali, no nie všetci vieme, čo to vlastne je. Tak si spolu zodpovedzme niekoľko otázok.

Foto: SPPK
Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, ktorý vzniká pri výrobe vína. Pri lisovaní hrozna sa získava sladká šťava bez alkoholu – mušt, ktorý po pár dňoch začína kvasiť. Pomocou kvasiniek prekváša cukor na alkohol a oxid uhličitý, preto burčiak jemne bublinkuje. Ak celú fľašu nevypijete hneď, odložte ju do chladničky a nezavierajte ju na doraz, alebo vo vrchnáku spravte dierku, aby sa fľaša neroztrhla.

Foto: Víno Tajná
Odkiaľ názov pochádza je zahalený rúškom tajomstva. Existujú však dve verzie, ako burčiak vznikol z pohľadu etymológie. Jednou z možností je, že názov pochádza z výrazu „bur džak“, čo znamená skvasený, alebo búrlivý nápoj. Ďalšou alternatívou je preklad z francúzskeho spojenia „vin bourru“, ktorý môžeme preložiť ako nahnevané víno. V oboch prípadoch ide o poukázanie na jeho živý charakter, čo znamená, že kvasí.

Foto: VVDP Karpaty
Ideálny burčiak by mal nemal presiahnuť 4 – 6 % alkoholu. Nízky podiel naopak vzbudzuje podozrenie, že bol riedený. Farba by mala byť krásne žltá. Má byť trochu zakalený, nie priehľadný ako klasické víno. Mal by jemne bublinkovať. Vôňa je ovocná a sladká s jemným náznakom kvasiniek.

Foto: Grand Bari