2025-01-31
Krupoto: Zabudnuté rizoto slovenskej kuchyne (+2 recepty)
Krupoto, moderný výraz pre pokrm z jačmenných krúp, je kulinárskym pokladom, ktorý v posledných rokoch zažíva svoj návrat na slovenské stoly.
Toto jedlo našich starých mám predstavuje kombináciu jednoduchej prípravy, výživovej hodnoty a skvelej chuti. Pre milovníkov prírody, aktívny životný štýl či outdoorové varenie je krupoto ideálnou voľbou.
Jačmenné krúpy boli po stáročia základnou surovinou v slovenskej kuchyni. Na vidieku slúžili ako dostupná, lacná a sýta potravina. Krúpy sa používali v polievkach, kašiach, ako príloha k mäsu, ale aj ako hlavná ingrediencia v pokrmoch podobných dnešnému krupotu.
V 20. storočí krúpy ustúpili do úzadia, nahradené ryžou a zemiakmi, ktoré boli považované za modernejšie a univerzálnejšie. Avšak s narastajúcim záujmom o zdravú výživu a lokálne suroviny sa krúpy opäť dostávajú do popredia, najmä v podobe kreatívne upraveného „krupota“.
- Výživová hodnota: Jačmenné krúpy sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a udržuje dlhší pocit sýtosti. Obsahujú vitamíny skupiny B, železo, horčík a antioxidanty.
- Udržateľnosť: Krúpy sú lokálnou potravinou, ktorá podporuje domácu produkciu a má menšiu uhlíkovú stopu v porovnaní s dovážanými potravinami.
- Variabilita: Krupoto je všestranné – dá sa pripraviť na slano aj na sladko, s mäsom, zeleninou či hubami.
- Ideálne (aj) na outdoor: Krúpy sú trvanlivé, ľahké na prepravu a pripraviť ich možno aj na ohni či v kotlíku.
1. Krupoto s cviklou, kozím syrom a orechmi
Tento recept kombinuje zemité chute cvikly so sviežosťou kozieho syra a chrumkavosťou orechov.
Ingrediencie (4 porcie):
- 200 g jačmenných krúp
- 2 stredne veľké cvikly
- 100 g čerstvého kozieho syra
- 50 g vlašských orechov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 700 ml zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleja
- soľ, čierne korenie, tymian
Postup:
- Krúpy opláchnite a uvarte v osolenej vode do mäkka (cca 30 minút). Sceďte.
- Cviklu upečte v rúre (200 °C, 40 minút) a nakrájajte na kocky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej, orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte krúpy, cviklu a postupne podlievajte zeleninovým vývarom, až kým krupoto získa krémovú konzistenciu.
- Podávajte posypané kozím syrom a nasekanými vlašskými orechmi.

2. Krupoto s hlivou, špenátom a parmezánom
Táto verzia spája špecifickú chuť hlivy s jemnosťou špenátu a parmezánu.
Ingrediencie (4 porcie):
- 200 g jačmenných krúp
- 200 g čerstvej hlivy
- 100 g čerstvého špenátu
- 50 g parmezánu (strúhaný)
- 1 cibuľa
- 2 PL masla
- 700 ml kuracieho vývaru
- soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
Postup:
- Krúpy opláchnite a uvarte v osolenej vode do mäkka. Sceďte.
- Na panvici rozpustite maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a hlivu. Restujte, kým huby nezmäknú.
- Primiešajte krúpy a postupne podlievajte kuracím vývarom. Dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
- Na konci pridajte špenát a ten nechajte „zvädnúť“. Podávajte s parmezánom.

Krupoto stačí raz ochutnať a pochopíte, prečo patrilo k obľúbeným jedlám našich predkov. Nechajte sa inšpirovať a vráťte na naše stoly v modernej podobe niečo, čo bolo kedysi ich bežnou súčasťou!
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !