Krupoto: Zabudnuté rizoto slovenskej kuchyne (+2 recepty) Krupoto: Zabudnuté rizoto slovenskej kuchyne (+2 recepty)
Foto: receptarna.cz

2025-01-31

  • Drive
  • Gastro
  • Krupoto: Zabudnuté rizoto slovenskej kuchyne (+2 recepty)

Krupoto: Zabudnuté rizoto slovenskej kuchyne (+2 recepty)

Krupoto, moderný výraz pre pokrm z jačmenných krúp, je kulinárskym pokladom, ktorý v posledných rokoch zažíva svoj návrat na slovenské stoly.

Toto jedlo našich starých mám predstavuje kombináciu jednoduchej prípravy, výživovej hodnoty a skvelej chuti. Pre milovníkov prírody, aktívny životný štýl či outdoorové varenie je krupoto ideálnou voľbou.

Jačmenné krúpy voľakedy každodenné

Jačmenné krúpy boli po stáročia základnou surovinou v slovenskej kuchyni. Na vidieku slúžili ako dostupná, lacná a sýta potravina. Krúpy sa používali v polievkach, kašiach, ako príloha k mäsu, ale aj ako hlavná ingrediencia v pokrmoch podobných dnešnému krupotu.

V 20. storočí krúpy ustúpili do úzadia, nahradené ryžou a zemiakmi, ktoré boli považované za modernejšie a univerzálnejšie. Avšak s narastajúcim záujmom o zdravú výživu a lokálne suroviny sa krúpy opäť dostávajú do popredia, najmä v podobe kreatívne upraveného „krupota“.

4 dôvody, prečo zaradiť krupoto do jedálnička
  1. Výživová hodnota: Jačmenné krúpy sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a udržuje dlhší pocit sýtosti. Obsahujú vitamíny skupiny B, železo, horčík a antioxidanty.
  2. Udržateľnosť: Krúpy sú lokálnou potravinou, ktorá podporuje domácu produkciu a má menšiu uhlíkovú stopu  v porovnaní s dovážanými potravinami.
  3. Variabilita: Krupoto je všestranné – dá sa pripraviť na slano aj na sladko, s mäsom, zeleninou či hubami.
  4. Ideálne (aj) na outdoor: Krúpy sú trvanlivé, ľahké na prepravu a pripraviť ich možno aj na ohni či v kotlíku.
Dva jednoduché chutné recepty na netradičné krupotá

1. Krupoto s cviklou, kozím syrom a orechmi

Tento recept kombinuje zemité chute cvikly so sviežosťou kozieho syra a chrumkavosťou orechov.

Ingrediencie (4 porcie):

  • 200 g jačmenných krúp
  • 2 stredne veľké cvikly
  • 100 g čerstvého kozieho syra
  • 50 g vlašských orechov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie, tymian

Postup:

  1. Krúpy opláchnite a uvarte v osolenej vode do mäkka (cca 30 minút). Sceďte.
  2. Cviklu upečte v rúre (200 °C, 40 minút) a nakrájajte na kocky.
  3. Na panvici rozohrejte olivový olej, orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte krúpy, cviklu a postupne podlievajte zeleninovým vývarom, až kým krupoto získa krémovú konzistenciu.
  4. Podávajte posypané kozím syrom a nasekanými vlašskými orechmi.
Image
Foto: netradicnerecepty.sk

2. Krupoto s hlivou, špenátom a parmezánom

Táto verzia spája špecifickú chuť hlivy s jemnosťou špenátu a parmezánu.

Ingrediencie (4 porcie):

  • 200 g jačmenných krúp
  • 200 g čerstvej hlivy
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 50 g parmezánu (strúhaný)
  • 1 cibuľa
  • 2 PL masla
  • 700 ml kuracieho vývaru
  • soľ, čierne korenie, muškátový oriešok

Postup:

  1. Krúpy opláchnite a uvarte v osolenej vode do mäkka. Sceďte.
  2. Na panvici rozpustite maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a hlivu. Restujte, kým huby nezmäknú.
  3. Primiešajte krúpy a postupne podlievajte kuracím vývarom. Dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
  4. Na konci pridajte špenát a ten nechajte „zvädnúť“. Podávajte s parmezánom.
Image
Foto: receptarna.cz

Krupoto stačí raz ochutnať a pochopíte, prečo patrilo k obľúbeným jedlám našich predkov. Nechajte sa inšpirovať a vráťte na naše stoly v modernej podobe niečo, čo bolo kedysi ich bežnou súčasťou!

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !