2024-02-07
Domáce liečivé sirupy
Hlavný dôvod, prečo si vyrobiť vlastný sirup je, že pomáha pri rôznych zdravotných problémoch. Na výrobu bylinkových sirupov sú vhodné všetky bylinky, bobuľoviny, ovocie, koreniny, a dokonca aj niektoré bežné buriny, ako napríklad púpava a čakanka. Ako sladidlo môžeme použiť med, čo má antibakteriálny a upokojujúci účinok.
Foto: Unsplash / Camille Brodard
Receptúra základného sirupu je veľmi jednoduchá. Potrebujeme bazu, zázvor, koreň echinacey a škoricovú kôru, ktoré varíme v takom množstve vody, aby boli zakryté asi hodinu. Potom pomocou gázy odvar precedíme, pridáme med podľa chuti a rozdelíme do sklenených fliaš a dáme do suchého dunstu. Po vychladnutí ich uložíme na chladnom a tmavom mieste.
Foto: Pixabay
SUCHÝ DUNST JE BIO SPÔSOB KONZERVÁCIE. JE TO STERILIZÁCIA BEZ CHÉMIE. HORÚCU ZAVÁRANINU ZALEJEME DO POHÁROV, ZAVIEČKUJEME, OBRÁTIME HORE DNOM A POZAKRYVAME DEKOU. TAKTO ZABALENÉ DO DEKY NECHÁME VYCHLADNÚŤ.
Tento sirup obsahuje koreň ibiša lekárskeho, sladké drievko, divozel, bazu, šípky a škoricu. V hrnci zmiešame všetky ingrediencie, pridáme vodu a pod pokrievkou na miernom ohni privedieme do varu. Varíme, kým sa voda nezredukuje na polovicu, potom precedíme. Do vzniknutej šťavy pridáme toľko medu, ktorý sa rovná polovici množstva odvaru. Rozdelíme do sklenených fliaš a necháme vychladnúť v suchom dunste.
K príprave sirupu potrebujeme bobule arónie a bazy, koreň echinacey, šípky, klinčeky, škoricovú kôru, zázvor, pomarančovú kôru, vodu, jablčný ocot a med. Uvedené prísady okrem jablčného octu a medu dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu pod pokrievkou, až kým sa voda nezredukuje na polovicu. Odvar precedíme, necháme vychladnúť na izbovú teplotu, potom pridáme med a jablčný ocot. Sirup, ktorý je účinný pri prechladnutí, pri chrípke nalejeme do sklenených fliaš.
Foto: Pixabay
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.