2023-11-16
Beaujolais, najslávnejšie mladé víno na svete
Vínna oblasť Beaujolais, ktorá sa nachádza severne od Lyonu, je najjužnejšou časťou burgundskej vinárskej oblasti. Dominantnou odrodou v regióne je gamay, ktorá bola vyšľachtená v 14. storočí. Nádeje s ním spojené sa však nenaplnili, pretože z nej nebolo možné vyrobiť sýtočervené burgundské víno. Toto modré hrozno má zvláštnu vlastnosť: má svetlú šťavu – to naznačuje jeho úplný názov: gamay noir à jus blanc. Burgundský vojvoda Filip Smelý sa obával miešania s pinot noir, považoval gamay za naničhodný, a tak ho dal vyrúbať na svojich statkoch. Gamay bol vytlačený z Burgundska a zostal len na kopcoch Beaujolais.
V rokoch druhej svetovej vojny bol gamay vzkriesený ako fénix, pretože ide o ľahko pestovateľnú a skorú odrodu. Tajomstvom beaujolais nouveau vyrobeného z neho je špeciálna technológia nazývaná karbonická macerácia. Časť strapcov sa vytlačí a mušt sa naleje na dno nádoby, na ktorú sa umiestnia celé strapce a mleté hrozno na vrch. Mleté hrozno a mušt produkujú oxid uhličitý, ktorý obklopuje nevylisované bobule a izoluje ich od kyslíka. Pri tejto technológii prebieha kvasenie vo vnútri bobúľ počas štyroch až piatich dní. Asi tri mesiace po zbere sa mladé víno už môže konzumovať, na počesť ktorého sa tretí štvrtok v novembri konajú oslavy po celej krajine. Vtedy zaznie tradičné oznámenie: „Le beaujolais nouveau est arrivé!” – „Mladé víno je tu!”
Podľa odborníkov je beaujolais jediné víno, ktoré je len-len červené. Mnoho Francúzov hrdo tvrdí, že toto je jediné červené víno na svete, ktoré je biele. Beaujolais sa najlepšie hodí k ľahkým jedlám a šalátom. Pre jeho sviežosť a jednoduchosť ho ponúkame ako biele víno, teda o niečo chladnejšie ako klasické červené vína. Beaujolais nouveau je typickým aperitívom, zatiaľ čo vína beaujolais-villages sú vhodné na vonkajšie stolovanie a pikniky. Tenšie cru vína sa najlepšie podávajú k hydine, zatiaľ čo plné cru vína sa odporúčajú k pečienke a červenému mäsu.
Foto: unsplash