Keď Veľká noc, tak vajíčka! Keď Veľká noc, tak vajíčka!
Foto: Shutterstock

2023-04-07

Keď Veľká noc, tak vajíčka!

Myška z uvarených vajec

Vajcia uvaríme, necháme vychladnúť, potom ich očistíme a prekrojíme na polovice. Vyberieme žĺtky a prepasírujeme. Maslo vymiešame s horčicou do peny, osolíme a vmiešame prepasírované žĺtky. Dobre vymiešaný krém dáme späť do vajíčok. Potom šalát rozoberieme na listy, umyjeme a osušíme. Listy usporiadame úhľadne na tanier a varené plnené vajcia položíme na nich krémom nadol. Z reďkoviek narežeme krúžky, z ktorých urobíme myške uši. Z mrkvy nakrájame pásiky, z ktorých urobíme fúziky. Malá koreňová časť reďkovky bude chvost myši. Z celého čierneho korenia vyrobíme oči a nos.

Foto: mindmegette.hu

Chuťovky z vaječného šalátu

Vajíčka uvarené natvrdo očistíme a nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame majonézu, citrónovú šťavu, trochu nasekanej jarnej cibuľky a horčice, potom vmiešame vajíčko. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Z chleba nakrájame menšie štvorce a lyžicou poukladáme na nich vaječný šalát. Môžeme ich ozdobiť aj plátkami reďkovky a uhorky, kúskami paradajok, nakrájanou paprikou, potočnicou alebo žeruchou.

Foto: bien.hu

Plnené vajíčka

Vajíčka uvaríme, necháme ich vychladnúť, očistíme ich a širšiu stranu rovno odrežeme. Špicatú časť odrežeme tiež a z vajíčok opatrne vyškrabeme lyžičkou žĺtky, ktoré v miske roztlačíme vidličkou. Pridáme tvaroh, olej a toľko smotany, aby sme dostali krémovú konzistenciu. Dochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, potom pomocou zdobiaceho vrecka naplníme vajíčka. Na košík urobíme rúčku z pažítky a okraj ozdobíme petržlenovou vňaťou. Vrch plnky posypeme nakrájanou paprikou. Vaječné košíky sa podávajú na šalátovom lôžku s čerstvou zeleninou.

Foto: aledakonyhaja.hu

Plnené hríbiky z vajec

Z natvrdo uvarených a ošúpaných vajec odrežeme konce a vajíčka pozdĺžne prekrojíme na polovicu. Žĺtka vyberieme a vymiešame s pečeňovou paštétou, horčicou a maslom do hladka, potom dochutíme soľou a korením. Zmesou naplníme rozpolené vajíčka a zlepíme. Takto pripravené vajíčka uložíme na tanier vyložený šalátom. Paradajkám odrežeme vršky, vyškrabeme vnútro a položíme na vajíčka ako klobúčik na hubu. Klobúky môžu byť ozdobené bodkami od majonézy alebo jogurtu.

Foto: Najkucharka.sk