2023-07-26
Chai latte a Masala chai
Tradičný čaj chai sa vyrába z listov čierneho čaju a rôznych korenín, ako je škorica, kardamóm, zázvor, čierne korenie alebo klinčeky. Jediný rozdiel medzi chai latte a masala chai je ten, že do základu koreneného čaju sa do chai latte navrch pridáva napenené mlieko alebo napenená mliečna pena. Tento prídavok ho robí krémovejším, ale zároveň kalorickejším.
Foto: Pixabay
Masala chai, tiež známy ako korenený čaj, je tradičný indický nápoj vyrobený zo zmesi lístkov čierneho čaju, mlieka, cukru alebo medu a rôznych korenín. Medzi najčastejšie používané koreniny v masala chai patrí kardamóm, škorica, zázvor, klinčeky a čierne korenie. Zmes sa zaleje vodou a potom varí a dusí, aby sa chute prepojili. Na záver sa pridá mlieko a konečným výsledkom je krémový, voňavý nápoj.
Foto: unsplash
Ak si objednáte v kaviarni Chai latte, nečakajte, že vám donesú kávu. Tento horký, mliečny a jemne korenistý nápoj patrí k najstarším čajovým nápojom na svete. Niektoré kaviarne si vyrábajú svoje typické zmesi chai latte a ich prísady sú vždy tajné. Inde používajú sladený prášok či vanilkový sirup alebo sirup chai latte, ktorý im umožňuje rýchlo pripraviť nápoj na požiadanie. Do pripravenej zmesi z čierneho čaju sa pridá napenené mlieko s penou, posype sa škoricou a dochutí badiánom. Či už skrz kultúrny vplyv alebo individuálne chute môže byť do chai latte pridaný vanilkový extrakt, čokoládový sirup alebo kakaový prášok.
Foto: unsplash
Chai sa pripisuje veľa zdravotných výhod vďaka rozmanitému koreniu. Zázvor a kardamóm pomáhajú pri trávení, zatiaľ čo škorica reguluje hladinu cukru v krvi. Klinčeky majú antibakteriálne vlastnosti a čierne korenie môže zlepšiť vstrebávanie živín. Listy čierneho čaju navyše obsahujú zdraviu prospešné antioxidanty a môžu poskytnúť slabšiu úroveň kofeínu, čo dodá telu energiu. Ak by ste však potrebovali silnejšiu dávku kofeínu, pridáva sa dávka espressa a vznikne tzv. „Dirty chai“.
Foto: Pexels