2023-10-27
Táto káva vás zaručene prebudí
Zaujímavosťou vietnamskej kávy je, že sa do krajiny dostala prostredníctvom jedného francúzskeho kňaza ešte v roku 1857. Kňaz dúfal, že v severných regiónoch sa bude vedieť pustiť do pestovania arabicy, ale stredná oblasť krajiny poskytla lepšie podmienky pre kávové bôby. A tak sa okolo roku 1900 začalo s pestovaním kávových bôbov odrody robusta.
AJ KONDENZOVANÉ MLIEKO MÁ ČO DO ČINENIA S FRANCÚZMI. S POPULARITOU KÁVY TOTIŽ STÚPOL AJ DOPYT PO MLIEKU, KTORÉHO DOVOZ BOL VO VIETNAME PROBLEMATICKÝ.
Keďže v krajine začalo chýbať doma produkované mlieko, a import bolo možné uskutočniť len s ťažkosťami, našli ľudia iné riešenie. Z toho vzniklo kondenzované mlieko, ktoré si zachovalo kvalitu oveľa dlhšie a nebolo skladované vo fľašiach ale v konzervách.
Foto: Getty Images
V krátkom videu na YouTube si môžete krok za krokom pozrieť, ako vieme aj doma ochutnať tento nápoj.