Zavarte si sladké chute leta na zimu! Zavarte si sladké chute leta na zimu!
Foto: Margaret Jaszowska, Unsplash.

2024-08-25

Zavarte si sladké chute leta na zimu!

Sladké zázraky leta sa rýchlo vytrácajú, preto sa oplatí niektoré z nich odložiť na neskôr. Pred vynálezom mrazničky mali gazdinky jediný spôsob, ako si uchovať chute letného ovocia na zimné mesiace: v džemoch.

Konzervované ovocie sladené medom alebo cukrom má dlhú históriu. Peržania konzervovali mišpulu, Gréci dulu s medom. Džemy zohrali veľkú úlohu aj v stredovekej medicíne: lieky zlej chuti pacienti s touto ovocnou látkou príjímali ochotnejšie. Ale tieto sladké ovocné koncentráty sa objavili aj na stoloch boháčov. Údajne francúzsky kráľ Ľudovít XIV. bol tiež veľkým fanúšikom džemov a rôznych ovocných želé. Podstatou výroby džemu je možnosť skladovať ovocie dlhšiu dobu bez chladenia. Riešením je varenie s cukrom. Cukor v tomto prípade pomáha pri konzervácii, a teplo s odparením prebytočnej vody, čím sa ovocie zahustí.

Figový džem

Najprv odstopkujeme a nakrájame figy – ak chceme získať objemnejší džem, nakrájajme figy na väčšie kúsky. Vo veľkom hrnci premiešame figy s cukrom, citrónovou šťavou, trochou vody a šupkou citróna. Zmes privedieme do varu a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Figový džem varíme na miernom ohni, kým ovocie bude mäkké, občas premiešame a roztlačíme kúsky figy. Z masy vyberieme citrónovú kôru a hotový džem rozdelíme do pohárov, ktoré zatvoríme a necháme vychladnúť.

Image
Foto: onceuponachef.com
Dulový džem

Dule ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na štvrtiny. Zalejeme vodou, varíme do mäkka, približne za 1 hodinu, potom rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme cukor a citrónovú šťavu a varíme, kým získame redší džem, čo trvá asi 15 minút. (Dula obsahuje veľa pektínu, takže keď sa vám bude džem v koláči zdať ešte redší, konečný výsledok bude aj tak dokonalý, pretože chladnutím pekne zhustne.) Horúci džem nalejeme do dôkladne umytých pohárov, zatvoríme, otočíme na 5 minút hore dnom, potom obrátime a necháme vychladnúť na sucho.

Image
Foto: streetkitchen.hu
Jednoduchý slivkový lekvár

Slivky umyjeme a odstránime všetky poškodené časti. Ovocie prekrojíme na polovicu, zbavíme jadierok a kúsky opäť prekrojíme na polovicu. Pridáme na štvrtiny nakrájané slivky spolu s vodou do veľkého, širokého hrnca. Ovocie za občasného miešania privedieme do mierneho varu. Varíme prikryté, kým ovocie zmäkne. Potom pridáme cukor a citrónovú šťavu a za stáleho miešania privedieme masu do varu. Hotový slivkový lekvár nalejeme do sterilizovaných pohárov a uzavrieme viečkami. Po vychladnutí poháre utrieme a uložíme na chladné a tmavé miesto.

Image
Foto: itsnotcomplicatedrecipes.com

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !