2024-11-24
Neodolateľné husacie hody
Vo folklóre sa sviatok svätého Martina a vlastne celý mesiac november prepletá s husacími hodmi. Hoci postava Martina ukrývajúceho sa v husacej maštali upadla do zabudnutia, tradícia pečenej husi na oslavu nového vína pretrváva, na veľkú radosť nás všetkých.
Husaciu pečeň nakrájame na pláty a pripravíme ich na tanier. S plátkami zaobchádzame opatrne, pretože sa ľahko rozpadajú. (Je dôležité vedieť, že soľ stvrdzuje pečeň, preto by sme soľ nemali pridávať v tejto fáze prípravy, ale až po upečení.) Pripravíme múku, rozšľahané vajíčka a strúhanku. Keď sme všetky plátky obalili v trojobale, opečieme ich na panvici na strednom ohni v rozpálenom oleji do zlatista. Podávame s varenými zemiakmi a čerstvou zeleninou.
Nakrájanú červenú cibuľu a očistené strúčiky cesnaku dáme na dno veľkého plechu. Husacie stehná osolíme a okoreníme a poukladáme kožou nahor na cibuľové lôžko, a do polovice zalejeme vodou. Prikryjeme alobalom a dusíme v predhriatej rúre. Potom odstránime alobal a husacie stehná dopečieme do chrumkava. Sušené slivky nakrájané na väčšie kocky namočíme do červeného vína. Kapustu zbavíme vonkajších listov, prekrojíme na polovicu, vykrojíme stopku a najemno pokrájame. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej, prisypeme cukor a skaramelizujeme. Pridáme červenú cibuľu pokrájanú na tenké pásiky a orestujeme. Potom pridáme červenú kapustu, okoreníme a poriadne orestujeme. Prikryjeme a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme víno, vínny ocot a slivky namočené vo víne a dusíme, kým slivky nezmäknú. Pečené kačacie stehná podávame so zmesou dusenej kapusty a sliviek a knedľami.
Husacie droby vložíme do hrnca, zalejeme takým množstvom vody, aby boli zakryté, pridáme lyžicu soli a dáme variť. Keď vrie, znížime teplotu a varíme ďalej veľmi pomaly. Medzitým pravidelne odstraňujeme vzniknutú penu. Kým sa hus varí, pripravíme zeleniny: mrkvu, zeler a kaleráb ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Cesnak a cibuľu si očistíme, ale necháme vcelku. Po pol hodine zeleniny pridáme do polievky. Ochutíme korením, majoránom a muškátovým orieškom, pridáme umytý, celý stonkový zeler a na miernom ohni varíme ďalej. Podávame s cestovinami, vrch ozdobíme nakrájanou zelerovou vňaťou.
Do väčšieho hrnca dáme hrnček krémovej zelerovej polievky, hrnček kuracej polievky a hrnček krémovej hubovej polievky. Zmiešame a do šťavy pridáme zeler, mrkvu, huby, šalviu, rozmarín a tymian. Do takto pripravenej šťavy vložíme na kúsky nakrájané husacie mäso. Varíme 6 až 8 hodín, kým mäso nezmäkne. Je to lahodné husacie jedlo zeleninovou omáčkou, ktoré sa tak ľahko pripravuje, že sa prakticky pripraví samo!
Prečítajte si aj: Kačacie hody
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !