Nevyhadzujte melónovú kôru, je z nej perfektná zaváranina! Nevyhadzujte melónovú kôru, je z nej perfektná zaváranina!
Foto: Shutterstock

2024-08-17

  • Drive
  • Gastro
  • Nevyhadzujte melónovú kôru, je z nej perfektná zaváranina!

Nevyhadzujte melónovú kôru, je z nej perfektná zaváranina!

Čerstvý melón je jednou z najlepších letných surovín, ale málokto vie, že môžete využiť nielen sladký vnútrajšok, ale aj šupku. Výroba zaváraniny nie je najrýchlejší proces, ale konečný výsledok hovorí za všetko − tu je návod, ako začať!

INGREDIENCIE:
1 melón
1 stredne veľký citrón
850 g cukru
85 g soli
500 ml bieleho octu
500 ml vody
11 stredne veľkých škoricových tyčiniek
2 lyžičky mletého klinčeka
1 lyžička mletého korenia

TU JE NÁVOD, AKO JU PRIPRAVIŤ:

Pripravte si melónovú kôru s čo najmenším množstvom dužiny. Pomocou škrabky na zeleninu ošúpte vonkajšiu zelenú časť kôry a nakrájajte ju na približne 3 cm kúsky. Šupky vložte do veľkej uzatvárateľnej nádoby (napr. plastovej nádoby na potraviny) a zalejte ich takým množstvom studenej vody, aby boli plátky úplne pokryté − nezabudnite odmerať, koľko vody ste použili. Potom pridajte 85 g soli, miešajte, kým sa nerozpustí, nádobu zakryte a nechajte ju cez noc pri izbovej teplote.

Sterilizujte zaváracie poháre a potom začnite s naparovaním: do veľkého hrnca vložte mriežku (na ktorú sa neskôr postavia zaváracie poháre), naplňte ju do troch štvrtín vodou a začnite variť. Kôru z melónu dobre sceďte, potom ju vložte do nerezovej panvice a naplňte ju dostatočným množstvom studenej vody, aby bola zakrytá. Na stredne vysokej teplote priveďte vodu do varu a šupky varte, kým nie sú mäkké (asi 12-14 minút). Keď to máme hotové, opäť to poriadne scedíme a šupky vložíme späť do panvice.


Citrón nakrájajte na tenké plátky, odstráňte kôstky a vložte do malého hrnca s dostatočným množstvom vody na zakrytie. Na miernom ohni rýchlo priveďte do varu a varte, kým citrón nezmäkne a neodparí sa takmer všetka voda (približne 10-15 minút). K melónovej kôre pridajte citrón, všetok cukor, ocot, vodu, 4 tyčinky škorice, všetky klinčeky a všetko korenie. Priveďte do varu na miernom ohni a za častého miešania varte, kým šupky nie sú priesvitné (asi 25-30 minút).

Image
Foto: Shutterstock

Odstráňte škoricové tyčinky a šupky vložte do pohárov. Do každej nádoby vložte čerstvú škoricovú tyčinku a lyžicou nalejte horúci „sirup" do nádob tak, aby zakryl šupky, ale aby na vrchu zostal asi centimetrový priestor. Vymiešajte všetky vzduchové bubliny, zvyšný sirup vyhoďte, okraje pohárov utrite vlhkou papierovou utierkou a zavrite viečkami.

Poháre vložte do hrnca a nechajte ich asi 10 minút stáť. Po vybratí pohárov nechajte vychladnúť 12 až 24 hodín. Počas tejto doby sa uistite, že sú poháre správne uzavreté. Melónové zaváraniny skladujte na chladnom, suchom a tmavom mieste − poháre, ktoré nie sú správne uzavreté, by ste mali dať do chladničky a čo najskôr spotrebovať.

(thekitchn.hu)

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !