Zdravšie šišky na fašiangy Zdravšie šišky na fašiangy
Foto: Serghei Savchiuc, Unsplash.

2025-02-04

Zdravšie šišky na fašiangy

Fašiangy nie sú to pravé bez šišiek a tak si v tomto období doprajeme túto sladkú pochúťku častejšie. Dobrou správou je, že sa nemusíte obávať kíl navyše, pretože aj šišky môžu byť zdravšie a šetrnejšie k postave.

Na počiatku stvoril človek šišky bacuľaté, sladké, plnené džemom a pečené v oleji. Potom si svet podmanili americké šišky namáčané do farebnej cukrovej alebo čokoládovej polevy, aby boli nielen chutné, ale aj pútavé. Šišky sa však dajú zaradiť aj do zdravej stravy, stačí len malá úprava základného receptu.

Čučoriedkové šišky

V jednej miske zmiešame mlieko, jablčný ocot, vanilkový extrakt, javorový sirup a olej. V druhej miske zmiešame múku (špaldovú, celozrnnú), soľ, kypriaci prášok do pečiva, štipku kardamómu alebo škorice. Potom zlejeme obsah misiek a miešame, kým vznikne homogénna zmes. Opatrne pridáme aj čučoriedky, aby sa nepolámali a nezafarbili cesto. Hotové cesto vlejeme do vymastenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení môžeme šišky zdobiť čokoládovou polevou alebo pomazať kokosovým maslom.

Image
Foto: chocolatecoveredkatie.com
Šišky z ovsenej múky pečené v rúre

V miske zmiešame ovsenú múku, vajíčka, kypriaci prášok do pečiva, jogurt a cukor alebo sladidlo, a necháme chvíľu postáť. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme pohárom, ako pri tradičných šiškách. Môžeme použiť aj špeciálny pekáč na šišky – v tomto prípade stačí zmes nalievať lyžičkou do formy. Pečieme v predhriatej rúre. Ak nemáme pekáč na šišky, cesto poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 25 minút. Šišky po upečení môžeme ozdobiť džemom alebo rozpustenou horkou čokoládou.

Image
Foto: sobors.hu
Fánky bez cukru

Na cesto preosejeme múku do veľkej misy, potom vmiešame kypriaci prášok do pečiva, soľ a sladidlo. Vanilkovú arómu zmiešame s kyslou smotanou, mäkkým maslom, žĺtkom a rumom, potom celú zmes pridáme do cesta a dôkladne premiešame. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a krájame vykrajovačom na pečivo tak, že najprv narežeme 4 cm pásiky, potom mierne kolmo na ne nakrájame pásiky rovnakej veľkosti. Každý kus v strede narežeme a jeden koniec pretiahneme cez otvor. Fánky vyprážame v oleji pri 160 stupňoch niekoľko minút a podávame s marhuľovým džemom bez cukru.

Image
Foto: streetkitchen.hu
Tekvicové šišky s polevou z javorového sirupu

V jednej miske zmiešame celozrnnú a hladkú múku, kypriaci prášok do pečiva, soľ, sódu bikarbónu, sladidlo, zmes perníkového korenia a škoricu. Do druhej misky dáme mlieko, tekvicové pyré, vaječné bielky, grécky jogurt a vanilkový extrakt. Dobre vymiešame a pridáme suché ingrediencie. Cesto naplníme do vymastených otvorov pekáča na šišky, a dáme piecť do predhriatej rúry. Mlieko a javorový sirup mierne zohrejeme, zmiešame so soľou a zmesou perníkového korenia, pridáme trochu cukru a smotanový syr.  Keď šišky vychladnú, natrieme ich touto polevou.

Image
Foto: feszulos.blog.hu

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !