2022-03-29
Vitamíny, ktoré dozrievajú v zime
Pôvod pomarančov nás zavedie do juhovýchodnej Ázie, kde sa o nich objavujú známky už vo štvrtom tisícročí pred naším letopočtom. Moreplavci ich priniesli do Európy, kde sa objavili na Sicílii. V 10. storočí ich na územie dnešného Španielska priniesli Maurovia. Sultáni využívali pomarančovníky na dekoráciu palácov. Napríklad veľká mešita v meste Cordóba má pre ne pomenovanú aj uličku - Patio de los Naranjos. Ich sladká chuť si získavala srdcia a chuťové bunky čoraz viac ľudí a pomaranče sa časom stali také populárne, že dali v stredoveku meno aj zimným záhradám – oranžériám. Pomarančov rastie po svete viac než 600 druhov.
Španielsko si zachovalo štatút hlavného európskeho pestovateľa pomarančov dodnes. Možno aj preto, že tunajšia klíma tomuto citrusovému ovociu ideálne sedí: veľa slnka a teploty od 16 do 29 stupňov, to je presne klíma, v akej pomaranče dozrejú najlepšie. V krajine je vysadených viac ako 35 miliónov pomarančovníkov. Za hlavný región môžeme nazvať okolie Valencie, kde sú tieto stromy na ploche väčšej ako 120 000 hektárov. Vrchol sezóny dozrievania a zberu je od novembra do marca. Rôzne odrody, najmä červené pomaranče, potom dozrievajú až do júna.
Druhou dôležitou oblasťou pestovania pomarančov v Španielsku je andalúzska Sevilla. Tunajšie pomaranče v sebe majú štipku horkosti, čo sa využíva najmä pri výrobe marmelád, džemov z pomarančov, ktoré sú veľmi populárne napríklad na Britských ostrovoch.
Dnes európskych producentov ohrozujú dovozy z Južnej Ameriky a Afriky. Svetovým hegemónom je Brazília, ktorá vyrobí až polovicu svetovej produkcie džúsov a 80 % pomarančových koncentrátov na celom svete.
Zapojiť pomaranče do svojej stravy znamená dopriať si poriadnu dávku vitamínov, nielen toho známeho vitamínu C, ale tiež veľa potrebnej vlákniny. Obsahujú aj množstvo flavonoidov, ktoré zvyšujú obranyschopnosť organizmu a odolnosť voči infekciám, a tak pre nás dozrievajú na zimu práve včas.
Ak si ich chcete zaradiťdo jedálnička, nemusíte zjesť len samotné pomaranče. Zaraďte ich do akýchkoľvek šalátov. Španieli napríklad jedia šalát s pomarančom a jemnými plátkami čerstvého fenikla, červenej cibule, s čerstvou mätou. Alebo si na listový šalát doprajte kolieska pomaranča, čierne prekrojené olivy, jemné plátky cibule, ančovičky a plechovku tuniaka.
Inou možnosťou je skombinovať nakrájaný pomaranč a zelené olivy, šalotku, olivový olej a trochu vínneho octu, ktoré premiešate so soľou a korením. Na čerstvé alebo do chrumkava opečené pečivo dajte porciu takto marinovaných pomarančov a na samý záver španielsku šunku jamón či iný druh šunky. Budete tak podávať ideálnu, kreatívnu a sezónnu náhradu klasických chlebíčkov.

Foto: unsplash


