Pôstne jedlá z celého sveta
Predvianočný pôst môžete držať, aj keď nie ste vyznávačmi tradícií. Pôst pomáha k očiste organizmu ľahšími jedlami pred príchodom sviatočných hodov. Ak vám vo vašej domácej vegetariánskej kuchyni chýbajú inšpirácie, čo uvariť počas pôstu, prinášame vám jednoduché recepty z celého sveta.
Tradičná slovenská pôstna kuchyňa je do veľkej miery založená na niekoľkých ingredienciách. Ak však nie ste majstrami vo výrobe či pojedaní cesta, kaší, kyslej kapusty či zemiakov, dnešné obchody už ponúkajú ingrediencie z celého sveta. V časoch obmedzeného cestovania tak príde svet za vami. Prinajmenšom do vašej kuchyne. Tu sú nápady na pôstne jedlá inšpirované Izraelom, Mexikom, Thajskom a Indiou.
Nie je hummus ako hummus
Slovo humus má žiaľ na Slovensku zlú reputáciu. Znamená všetko, len nie lahôdku. No skutočný hummus je nátierka, ktorú si môžete zamilovať aj ľahko pripraviť. Stačí, keď prepláchnete cícer z plechovky a v mixéri ho zmiešate s olivovým olejom, cesnakom, citrónovou šťavou a sezamovou pastou tahini. Pre ideálne dochutenie skúste u nás ťažšie zohnateľnú rímsku rascu a čerstvo posekané lístky koriandra. Použiť môžete aj našu klasickú mletú rascu, červenú papriku a petržlenovú vňať. V Libanone sa podáva za studena ako dip, k zdravým kúskom zeleniny alebo zohriaty spolu s čerstvým arabským chlebom – tak ho jedia napríklad v Izraeli.
Vegetariánska tortilla plná chutí
Foto: 123rf
Obchody na Slovensku ponúkajú aj placku, ktorá preslávila mexickú kuchyňu po celom svete – tortillu. Vybrať si môžete medzi kukuričnými, pšeničnými, no na trhu sú aj celozrnné. Zohrejte ich na suchej panvici z oboch strán a môžete sa pustiť do kreatívneho plnenia. Ako základ môžete zvoliť grilovanú zeleninu,alebo tmavú fazuľu z konzervy. Tú dobre prepláchnite vo vode a pridajte na panvicu k dozlata opečenej cibuli a cesnaku. Ochuťte rímskou alebo obyčajnou mletou rascou. Podľa preferencií štipľavosti sa pohrajte s čili korením. Zohriatu fazuľu trochu popučte, ako keď robíte zemiakovú kašu. Získate tak kašovitejšiu konzistenciu. K tomuto základu patrí paradajková omáčka, krájané papriky, kukurica a čerstvý koriander alebo petržlenová vňať. Zrelé mäkké avokádo popučte v miske vidličkou, pridajte sušený cesnakový prášok, soľ a korenie. Tortillu naplňte fazuľovou zmesou,alebo grilovanou zeleninou, pridajte paradajkovo-paprikovú omáčku, avokádový dip a lyžicu kyslej smotany. Tortillu zabaľte, prekrojte v polovici a prekvapte stravníkov latinskoamerickou špecialitou.
Thajské tofu s arašidovou omáčkou
Foto: Getty Images Hungary
Tofu môže mať reputáciu jedla bez chuti, no je len na vás, akú chuť mu dodáte. My odporúčame údené tofu, ktoré nakrájajte na kocky a opražte dozlatista na oleji z každej strany. Následne ich odložte bokom na tanier s papierovou utierkou, ktorá vsiakne nadbytočný olej. Vo zvyšnom oleji si opražte nadrobno nasekanú cibuľu, vmiešajte arašidové maslo, sójovú omáčku, rozpučený strúčik cesnaku a trochu javorového sirupu alebo cukru. Na zriedenie použite vývar (alebo v hrnčeku rozpustený bujón v horúcej vode), môžete pridať štipku čili podľa chuti. Primiešajte tofu, pre farebnosť pridajte nasekanú jarnú cibuľku a sezamové semienka. Servírujte s ryžou.
Indický dhal z červenej šošovice
V mixéri urobte z cibule, cesnaku a zázvora pastu. Tú opražte na kokosovom oleji s rímskou rascou, kari korením a praví Indovia samozrejme pridajú čili papričku. Pridáme červenú šošovicu s vývarom, zmäkne veľmi rýchlo. Keď to celé zhustne, pridajte plechovku kokosového mlieka a dochuťte soľou a korením. Servírujte posypané čerstvým nasekaným koriandrom s ryžou, prípadne chlebom naan, populárnym v Indii aj Pakistane.