Marcová vitamínová bomba
Ovocie a zelenina chutia vždy lepšie, keď sú v sezóne a zbierané na vrchole čerstvosti. Sezónne stravovanie má niekoľko výhod. Odmenou vám bude množstvo vitamínov a živín, úspora v rodinnom rozpočte a pomoc našej planéte. Navyše budú vaše jedlá chutiť výraznejšie. Pokiaľ sa chcete inšpirovať k zdravému stravovaniu počas celého mesiaca, tu je zopár tipov.
Tento mesiac oslavujeme oficiálny začiatok jari. Vonku sa pomaly začína otepľovať a príroda sa zobúdza. S ňou sa na naše taniere môže dostať práve dopestované ovocie s čerstvou dávkou vitamínov.
Ako posilniť našu imunitu a popri tom šetriť životné prostredie?
Foto: Pexels
Zdravé stravovanie nemusí byť drahé. Plánovanie jedál podľa sezónnych čerstvých produktov je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako ušetriť na potravinách. Keď sú potraviny v sezóne, je ich viac, čo znamená, že mnohé supermarkety budú ponúkať rôzne akcie. Jesť sezónne ovocie vypestované u nás alebo v našom susedstve je tiež prospešné pre životné prostredie. Namiesto toho, aby sme jedli produkty privezené z opačného konca sveta, snažme sa siahnuť po ovocí vypestovanom u nás, prípadne našich susedov, ktoré zanechá oveľa nižšiu uhlíkovú stopu. Naše telo vďaka tomu dostane potrebnú dávku vitamínov podľa sezóny, ktoré akurát potrebuje.
Dnes toľko potrebný vitamín C
Foto: Pixabay
Čerstvé citrusy, ako sú pomaranče, citróny, grep alebo mandarínky, sú aktuálne v sezóne. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C nám citrusy pomáhajú vyhnúť sa nepríjemným prechladnutiam a pomáhajú posilniť našu imunitu.
Grapefruit
Ako sme spomínali, citrusy majú v tomto období najvyššiu silu. Čerstvú vylisovanú šťavu je skvelé piť ráno na lačno alebo si ju môžete pridať do smoothie. Dovážajú sa k nám najbližšie z Grécka a Španielska. Horkastú chuť spôsobuje glykosid naringin, ktorý povzbudzuje chuť k jedlu a podporuje trávenie. Vďaka bioflavonoidom zvyšuje zužitkovanie vitamínu C až o 20 %. Nachádza sa v nich aj kyselina listová a vitamín B, dôležitý pre rast buniek. Prítomné enzýmy podporujú látkovú výmenu. Bohatý je aj na betakarotén, draslík, horčík, vápnik a malé množstvo medi, mangánu a zinku. Šupka i biele tkanivo grapefruitu obsahujú pektín, čo je forma rozpustnej vlákniny, znižujúca krvnú hladinu cholesterolu. Grapefruit obsahuje slušné množstvo vlákniny, čo nám zaručí dlhší pocit sýtosti, a tak pomáha aj v boji s chudnutím. Jedenie grapefruitu môže pomôcť kontrolovať hladiny inzulínu, a tak má schopnosť znížiť pravdepodobnosť vzniku inzulínovej rezistencie, čo môže viesť k cukrovke. Grep v sebe ukrýva veľký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji proti vráskam a starnutiu pokožky.
Kivi
Kivi sa k nám dováža z južnej Európy. Je obľúbené vďaka nízkemu obsahu kalórií a množstvu vlákniny a vitamínov. Obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, C, E, K, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, železo, sodík, horčík, zinok, mangán, fosfor a meď. Kivi pôsobí preventívne v boji proti infekciám a posilňuje imunitu, ale aj väzivové tkanivo. Dobre účinkuje aj proti stresu, znižuje zrážanie krvi, vytvára zásaditú rovnováhu v tele, chráni obličky pred obličkovými kameňmi, chráni pred rakovinou a zlepšuje zdravie našej pokožky.
Granátové jablko
Granátové jablká patria medzi najzdravšie ovocie na Zemi. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, dokonca až trojnásobne viac ako zelený čaj. Svoje zastúpenie má aj sodík, horčík, vápnik a vitamín B a samozrejme vitamín C. Vysoký obsah draslíka je prospešný pri artériovej hypertenzii. Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém. Okrem protirakovinového a antiaterosklerotického pôsobenia je prospešný aj pri kŕčových žilách alebo hemoroidoch. Zaradenie do jedálnička urýchli priebeh akútnych vírusových ochorení, čo je počas zimy skvelé na posilnenie imunity. Granátové jablko podporuje trávenie, znižuje krvný tlak, pomáha pri poruchách zraku, cukrovke a zachytáva voľné radikály.
Ananás
Ananás je exotický poklad. Aj keď na väčšine miest mimo trópov nerastú lokálne, najčerstvejšie ananásy dostanete na trhu počas skorej jari. Ananás je vhodný na udržiavanie štíhlej línie vďaka vysokému obsahu vlákniny, vody a nízkemu obsahu kalórií. Pomáha na tráviace ťažkosti, lieči artritídu a bronchitídu. Má vysoký obsah bromelínu, betakaroténu, sacharidov, bielkovín, vitamínov A, B, C, E a K, vápnika, fosforu, medi, mangánu, železa, zinku, draslíka, horčíka a kyseliny listovej. Toto exotické ovocie je plné živín, antioxidantov a enzýmov, ktoré dokážu bojovať proti zápalom a chorobám. Posilňuje imunitu, trávenie a telo sa po jeho užívaní rýchlejšie zregeneruje po chirurgickom zákroku. Jeden tip na záver: namočte vatový tampón do ananásovej šťavy a potierajte si ním pigmentové škvrny na rukách. Bromelín preniká cez pokožku a škvrny by mali zosvetlieť.