Sprievodca chuťami Paríža
Hovorí sa, že láska prechádza cez žalúdok. Aj preto Paríž, mesto zamilovaných, predstavuje nielen turistický, ale aj gastronomický zážitok. Pri jeho spoznávaní si môžete vychutnať veľa tradičných jedál, ktoré sa formovali v priebehu bohatej francúzskej histórie. Dnes nazrieme do symbolov tejto rozmanitej kuchyne.

Potulky Parížom alebo domáci obed? Nech je vaša voľba akákoľvek, týchto 6 jedál by ste mali vyskúšať. Každé jedlo je jedinečné, no jedno majú spoločné: ich obľubu a tradíciu vo Francúzsku. Tak isto ako každý národ, aj Francúzi sú veľmi pyšní na svoju kultúru, a preto bez ochutnania klasického quiche alebo eclairs akoby ste vo Francúzsku ani neboli. Doprajte si malé zahryznutie do hlavného mesta krajiny galského kohúta.
Francúzska cibuľová polievka
Foto: 123rf
Túto lahodnú polievku z vývaru, bieleho vína, cibule, tvrdého syra a muškátového orieška podávali počas chladných dní už v Rímskej ríši. Pôvodom francúzska polievka skrýva dokonale zladené chute vďaka karamelizovanej cibuli, ktorá vnáša do polievky prirodzenú sladkosť. Podáva sa najčastejšie s francúzskou klasikou – bagetou. Nájdete ju v ponuke reštaurácií po celom Paríži, ale aj v kuchyniach milovníkov francúzskej kuchyne po celom svete.
Hovädzie po burgundsky
Foto: Getty Images Hungary
Pri ochutnaní hovädziny na burgundský spôsob či boeuf bourguignon pochopíte francúzsku lásku k pomalej kuchyni. Na to, aby sa hovädzie mäso stalo krehkým, je potrebné jeho dlhé varenie vo výdatnej porcii zeleniny a samozrejme – červenom víne. Výsledkom je gastronomická dokonalosť v bohatej omáčke. Podáva sa so zemiakovou kašou, zelenými fazuľkami a bochníkmi francúzskeho chleba. Toto jedlo sa stalo štandardom francúzskej kuchyne, najmä v parížskych bistrách.
Quiche
Foto: Pexels
Tento francúzsky slaný koláč slúži ako čerstvá pochúťka na ľubovoľnú časť dňa. Pre Francúzov znamená to isté ako pre Talianov pizza. Ku krehkému cestu sa pridá ľubovoľná náplň – najčastejšie syr, slaninka, smotana, vajíčka, cibuľka a špenát. Najznámejší quiche je ten lotrinský (quiche lorraine) so smotanou, vajcami a slaninou alebo šunkou. Ak preferujete syr, skúste quiche so švajčiarskym syrom, ak si trúfnete po francúzsky popýtať Quiche au Fromage de Gruyére. Slané koláčiky, nevyhnutné pre francúzsku kuchyňu, vás prenesú priamo do Paríža, bez ohľadu na to, kde sa nachádzate. Čerstvý quiche, pohár bieleho vína a terasa malej kaviarne v jednej z bezpočetných parížskych uličiek. Trés bien.
Éclairs
Foto: Unsplash
Toto slovo pochádza z francúzskeho éclair, čo znamená „blesk". Takéto pomenovanie si tento dezert vyslúžil vďaka svojej chuti, pretože sa zje bleskovo rýchlo. Éclair je podlhovasté pečivo vyrobené z odpaľovaného cesta, plnené krémom a poliate čokoládovou polevou. Cesto, ktoré je rovnaké ako na „profiterolky", sa zvyčajne vyfukuje do podlhovastého tvaru cez cukrárske vrecko a pečie sa, kým nie je vo vnútri chrumkavé a duté. Následne sa éclairs plnia vanilkovým, parížskym či ovocným krémom. Tieto sladké koláčiky prinášajú jedinečný zážitok a na jazyku sa priam rozplývajú.
Profiterolky
Foto: 123rf
Sladké nebo, ktoré vytvára dokonalé spojenie s kávou. Hoci sa profiterolky spájajú s Francúzskom, pôvodná receptúra je vynálezom talianskeho šéfkuchára menom Panterelli. Tento kuchár bol súčasťou francúzskeho dvora v 16. storočí a na jeho sladkej pochúťke si pochutnávali králi a kráľovné. Dnes už však nie je výsadou len najvyššej vrstvy. Chrumkavé guľky z dutého odpaľovaného cesta plnené krémom a poliate čokoládou sú úžasným malým dezertom.
Tarte Bourdaloue
Krehkosť a sofistikovanosť na tanieri. Tak chutí francúzsky hruškový koláč z krehkého cesta, naplneného hruškami odrody Williams, mandľovým krémom, zdobený glazovanými mandľovými makrónkami. Pochádza z cukrárne na Ulici Bourdaloue. Už od roku 1900 prináša potešenie na každé poobedňajšie posedenie. Každý Parížan má svoju obľúbenú cukráreň, kam si zájde na ten najlepší hruškový koláč.
Rue Montorgueil
Ak sa chcete nechať uniesť prítomným okamihom na gurmánskej ulici, Rue Montorgueil je tým správnym miestom pre vás. Táto lákavá ulica sa nachádza v 1. aj 2. parížskom obvode. Rue Montorgueil je lemovaná reštauráciami, bistrami, kaviarňami, barmi, pekárňami, obchodmi s rybami, syrmi, vínom, ovocím a zeleninou. Nechajte sa uniesť svojimi zmyslami do rôznych zakutí jedného z najznámejších miest v Paríži.