2022-03-29
December na tanieri: Jedlá, ktoré zahrejú telo i dušu
Nie je nič lepšie na naštartovanie obeda, než horúca, výživná polievka. Kapustnica je obľúbená v každom kúte našej krajiny a podáva sa aj na Vianoce ako štedrovečerné jedlo.
Pripravuje sa z kyslej kapusty a veľmi sa líši podľa toho, v ktorom dome si ju dáme na tanier. Každá rodina má na jej prípravu svoj vlastný recept. Kým na východe do polievky sa pridáva paradajkový pretlak a ryža, na strednom Slovensku hríby a klobásky, na severe zase do kapustnice neodmysliteľne patria aj zemiaky, údená ryba i smotana. V južných regiónoch zhotovujú kapustnicu s klobáskou, údenou slaninou, zemiakmi a hubami, ale ozajstní gurmáni môžu ochutiť toto neobyčajné jedlo aj smotanou alebo sušenými slivkami.
V severných okresoch sa rybacina teší mimoriadne veľkej popularite – najobľúbenejšími sú pstruh dúhový, kapor, šťuka a sumec. Pstruh dúhový sa pripravuje najmä dusením alebo pečením. Najchutnejšie sú čerstvo ulovené ryby, ale výborný pokrm môžeme pripraviť aj z chladených či mrazených výrobkov. Pstruh osolíme, okoreníme, obložíme plátkami citróna. Takto pripravenú rybu pridáme k zelenine a zemiakom a dusíme niekoľko minút. Keďže rybu netreba dlho variť ani dusiť, jedlo bude hotové za veľmi krátky čas. Podávame s dresingom jogurtovým alebo kôprovým.
Labužníci si nevynechajú ani pôžitok z rybacieho guláša, čo je uvarený z kapra. Tento guláš zhotovíme podobne ako z hovädzieho alebo bravčového mäsa. Rozdiel je len v tom, že netreba dlho variť. Po uvarení ryby, v troške vývaru rozmiešame múku a zahustíme omáčku. Guláš môžeme ešte dochutiť podľa vlastných predstáv, aby sme mali ešte väčší pôžitok z tohto skvelého jedla. Podávame s cestovinami, ryžou alebo len s chrumkavým, čerstvým chlebom.

Foto: 123rf
Na Slovensku nie je snáď nikto, kto by nepoznal makom či orechom plnené bratislavské rožky, ktoré majú viac ako 230 ročnú tradíciu. Od roku 2012 je bratislavský rožok chránený v EÚ ako „zaručená tradičná špecialita" a cukrári ho vyrábajú vo viacerých európskych mestách, najmä však v Česku, Maďarsku (Pozsonyi kifli) a v Rakúsku (Preßburger Kipfel). Toto preslávené pečivo je vyrobené z kysnutého cesta, ktoré rozvaľkáme, pridáme makovú alebo orechovú plnku a vytvarujeme rožok. Podľa originálneho receptu orechové rožky musia mať tvar písmena C, makové sú zas v tvare podkovičky.
Skvelým tipom na decembrové pečenie sú laskonky. Táto maškrta je slovenskou sesternicou francúzskych makróniek, ale postup jej prípravy je oveľa jednoduchší. Skladá sa z dvoch tenkých plátok upečených z vaječných bielok vyšľahaných s cukrom na tuhý sneh, do ktorého primiešame strúhané orechy. Po upečení ich plníme karamelovým, kávovým alebo čokoládovým krémom. Zahryznutím do tohto zázračného zákuska sa môžeme cítiť ako v siedmom nebi.