Najchutnejšie sendvičové nátierky Najchutnejšie sendvičové nátierky
Foto: Getty Images Hungary

2022-03-29

Najchutnejšie sendvičové nátierky

Teplé alebo studené?

Zapekačka má vždy veľký úspech aj na stretnutiach s priateľmi, stojí za to ju kombinovať a pripraviť rôznymi spôsobmi. Môžeme kombinovať prílohy, syry, nátierky.

Studený sendvič je ideálny ako balený obed, raňajky, občerstvenie, na piknik alebo na spoločenské eventy. Dá sa pripraviť rýchlo a iba naša predstavivosť môže stanoviť hranice v jeho zdobení.

Podľa britských stravovacích návykov sa sendviče podávajú k čaju o piatej. Quesadilla, zrolovaný tortillový chlebík zohriaty na grile, ktorého najčastejšou plnkou je avokádový krém – guacamole – pochádza z Mexika. Typickým francúzskym sendvičom je croque monsieur a jeho ženská verzia, croque madame. Najpopulárnejšími sendvičmi v orientálnej kuchyni je plnený chlieb pita – gyros a falafel. Na spoločenských akciách chutnou ozdobou bufetového stola sú maličké sendviče, ktoré sú stredobodom pozornosti.

Foto: unsplash

Grécka syrová paštéta

Syr feta rozdrvíme vidličkou, zelené korenie (oregano, bazalku, mätu piepornú, rozmarín, petržlen, pažítka) nakrájame alebo rozdrvíme v mažiari. Pridáme jogurt, olivový olej, mleté čierne korenie, najemno nakrájaný cesnak a nakoniec soľ podľa chuti. Všetko zmiešame, rozotrieme na chlieb alebo toast. Môžeme ozdobiť čerstvými uhorkami, paprikou a paradajkami rôznych farieb.

Nátierka z ovčieho syra

Červenú cibuľu a jarnú cibuľku nakrájame najemno alebo nastrúhame. Ovčí syr rozdrvíme vidličkou, pridáme maslo alebo margarín, ochutíme mletou rascou a červenou paprikou. Soliť nie je potrebné, pretože samotný ovčí syr je už dosť slaný. Takto pripravenú nátierku natrieme na chlieb a podávame s čerstvou zeleninou.

Foto: Pexels

Vajíčková nátierka

Vajíčka uvaríme natvrdo, ochladíme, očistíme a rozdrvíme vidličkou. Pridáme maslo, nakrájanú cibuľu, petržlenovú vňať, horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Všetko dôkladne premiešame, natrieme na chlieb alebo toast, prikryjeme ďalším krajcom chleba a podávame.

Sendvičový krém z červenej šošovice

Červenú šošovicu uvaríme domäkka v mierne osolenej vode. Po miernom vychladnutí vmiešame nakrájanú červenú cibuľu, čierne korenie, rascu a olivový olej. Ak je krém veľmi suchý, môžeme pridať trochu vody. Vložíme na niekoľko hodín do chladničky a podávame s čerstvým chlebom a zeleninou.

Zdravý čokoládový sendvičový krém

Lieskové oriešky pomelieme, pridáme banán, olúpané avokádo, med, kakao, kokosový olej, trochu škorice a sušené mlieko podľa chuti. Miešame, kým nedostaneme lahodný, hodvábny krém. Hotový čokoládový sendvičový krém ponúkame s celozrnným pečivom, ale môžeme ho konzumovať aj samotný.